Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че карантината остава "последна мярка" на защита срещу разпространението на коронавируса във Великобритания. Той допълни, че действия на местно ниво се предприемат, където е необходимо, за да се избегне национална карантина.

Изявлението му идва по повод строгите мерки в някои райони на  Североизточна Англия с общо население 2 милиона души заради скок в броя на новозаразените с коронавирус. Местните жители не трябва да контактуват физически с хора извън семействата си в шестте засегнати района около град Нюкасъл. Ханкок съобщи за 103 заразени на 100 000 в североизточния град Съндърланд, много над средните национални стойности от около 20 на 100 000.

Той се съгласи, че липсата на достатъчно съдействие би принудила властите да предприемат нови мерки за социална дистанция на територията на цялата страна. Той обаче не даде категоричен отговор на въпроса колко близо е страната до налагане на повторна карантина, въпреки че броят на хоспитализираните с COVID-19 се удвояват всяка седмица.