Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозата си за ръста на глобалната търговия през 2021 и 2022 г., предаде Блумбърг. От СТО посочват, че ревизията нагоре се дължи на силното възстановяване на икономическата активност през първата половина на настоящата година.

Според новата прогноза тази година световната търговия ще нарасне с 10,8%, а през следващата с 4,7%. Ако тези очаквания се реализират, то скокът през 2021 г. ще бъде най-големият на годишна база от 2010 г. насам. През месец март СТО прогнозира растеж от 8% през тази година и 4% през следващата.

„Търговията е ключов инструмент в борбата с пандемията, като този силен растеж подчертава нейното значение за световното икономически възстановяване“, коментира генералния директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала.

В доклада на СТО обаче се предупреждава, че неравния достъп до ваксини може да доведе до разширяване икономическата пропаст между богатите и бедните страни.

„Колкото по-дълго позволяваме да съществува неравенство при ваксините, толкова по-голяма е вероятността да се появят и по-опасни варианти на COVID-19, които да унищожат здравния и икономическия напредък, който сме постигнали“, каза тя.

Според СТО пандемията продължава да е най-големия риск за възстановяването на световната търговия и производството.

Организацията предупреждава и за рискове от инфлационен скок, който може да убеди централните банки да затегнат по-благоприятната си парична политика. „Това може да доведе до негативно влияние, което да се отрази и на търговските потоци“, се посочва в доклада.

От СТО посочват, че нарастването на инфлацията „вероятно е временен феномен, предизвикан от проблемите с доставките, съпоставен със силното възстановяване на търсенето“.

Оптимистичните прогнози на СТО може да бъдат помрачени и от закъсненията по пристанищата, по-високите тарифи за доставка и недостига на полупроводници.

СТО прогнозира, че световния брутен вътрешен продукт ще се повиши с 5,3% тази година, след като миналата се сви с 3,8%. За 2022 г. прогнозата на организацията е за ръст от 4,1%.

„Ръстът на БВП е стимулиран от фискалната подкрепа и подновяването на икономическата активност в страните, които успяха да използват ваксини срещу COVID-19 в широк мащаб“, се казва в доклада.