Цените на петрола продължават да се покачват и в ранната търговия в понеделник на фона на продължаващата енергийна криза, която не показва признаци за успокояване, пише Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,25 долара, или 1,52%, до 83,64 долара за барел, след като миналата седмица напредна с близо 4%. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,51 долара, или 1,90%„ до 80,86 долара за барел, достигайки най-високата си стойност от 2014 г. насам. Миналата седмица WTI поскъпна с 4,6%.

Това е и най-високата стойност за последните седем години.

Цените на двата сорта вървят нагоре от няколко седмици, тъй като успешните кампании за ваксинация в развитите страни доведоха до премахване на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 и съживяване на икономическата активност. Брентът е на зелено пет седмици, а WTI – седем.

Цените на газа и въглищата същ нараснаха на фона на възстановяването на активността, което води до повече търсене на петрол за производство на електроенергия.

В Индия някои щати имат проблеми с електроснабдяването заради недостига на въглища, а в Китай правителството нареди на миньорите да увеличат производството на въглища, тъй като цените на електроенергията се покачват.