Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък и вървят към седмичен ръст от 4,5% на фона на признаците, че някои индустрии са започнали да преминават от природен газ към петрол. На пазара се отразяват и спекулациите, че правителството на САЩ ще освободи петрол от стратегическите си резерви, пише Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,04 долара, или 1,27%, до 82,99 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,14 долара, или 1,46%, до 79,44 долара за барел. По-рано тази седмица WTI достигна близо 7-годишен връх от 79,78 долара, а брентът отчете най-високата си стойност от три години – 83,47 долара.

„Цените на петрола се повишиха, след като енергийният департамент на САЩ заяви, че в момента няма план за освобождаване на доставки на суров петрол от стратегическия резерв с цел успокояване ралито на цените“, посочи анализаторът от Commonwealth Bank Вивек Дар.

Движенията на пазара тази седмица бяха белязани от два фактора – скока на цените на природния газ и последвалото преминаване към петрол за производството на електроенергия в някои индустрии, както и решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като ОПЕК+ да се придържа към споразумението за увеличаване на добива с 400 хил. барела на ден през ноември.