Може би сега е по -лесно да се разбере защо реших да се уволня като главен икономист, вместо да продължа да работя на позиция, от  която докладвах на Кристалина Георгиева, написа в Туитър носителят на Нобелова награда за икономика Пол Ромър. През 2018 година той напуска поста Главен икономист на Световната банка като в интервю за Wall Street Journal изразява съмнения , сходни с тези, свързани със скандала ,в центъра на който се оказаха Кристалина Георгиева и Симеон Дянков. 

Основните критики срещу екипа на Георгиева са свързани с натиск към подправяне на данните за Китай, с което страната се е качила от 85 на 78 място в класацията Doing Business. Твърди се, че авторите на изследването са били принудени да променят методиката за оценка за икономическата среда в Китай, докато в същия момент Георгиева е отговаряла за увеличаването на капитала на Световната банка с привличане на средства от китайското правителство. 

Както Георгиева, така и Дянков вече не са част от мениджърския и експертен екип на банката. Кристалина Георгиева обаче е първата жена от Източна Европа, която стана  управляващ директор на Международния валутен фонд, и не е ясно как скандалът ще рефлектира върху нея. 

В интервю за AFP вчера Ромър заяви, че има "липса на почтеност" сред ръководството на Световната банка, включително тогавашния изпълнителен директор Кристалина Георгиева.

По -рано през деня Световната банка обяви, че незабавно преустановява доклада си за Doing Business, след като независимо разследване, поръчано от нейния борд, установи нередности в изданията за 2018 и 2020 г. и заключи, че Георгиева е оказвала натиск в полза на Китай.

Ромър твърди, че по време на престоя си в Световната банка не е знаел за този проблем, но заявява: „Имах някои подозрения, че подобни неща може да се случват“.

Ромер подаде оставка като главен икономист през януари 2018 г., след като стана публично достояние със своите притеснения относно това как банката е извършила „произволни“ промени в методологията, която драстично промени класирането в някои страни, по -специално в Чили.

Промените понижиха класацията на чилийския социалистически лидер Мишел Башелет, но ги издигнаха нейния по -консервативен наследник президент Себастиан Пинера.

„Когато повдигнах тези въпроси, Кристалина издигаше стени“, каза той. "Докладвах на хора с липса на почтеност. Беше нетърпимо."

Той казва, че Георгиева работи в тясно сътрудничество със Симеон Дянков, който се занимава с "одита" на доклада, за да проучи притесненията му. 

Разследването установява, че не само Георгиева , но и  Симеон Дянков и тогавашният президент на Световната банка  Джим Ким са притискали персонала да промени доклада в полза на Китай. Георгиева оспори констатациите.

Банката публикува констатациите на адвокатската кантора WilmerHale, която цитира , че средата в банката е била "токсична". 

В разследването се твърди, че Дянков е предупреждавал служителите на Световната банка, че "има връзки" в етичната комисия, която отговаря за проверката на вътрешните сигнали и оплаквания. 

Дянков напуска банката през март 2020 г. , месец по-късно служителите съобщават за проблемите. „Видът на сплашването, описан в този доклад, беше реален“, каза Ромър.

"В крайна сметка, знаете ли, не ми беше удобно да продължа да докладвам на Кристалина. Затова направих публични твърденията си, просто като начин да напусна." МВФ отказа да коментира обвиненията на Ромър.