Цените на природния газ претърпяват исторически скок и това е лоша новина за всички - от производителите на керамични изделия в Китай до клиентите на сладкарници в Париж.

Цената на „синьото гориво“ достига рекордни сезонни върхове на повечето големи пазари и изглежда, че може още да се повиши, заплашвайки възстановяването от пандемията от коронавирус.

Наближаващата зима може да даде на света болезнен урок за това колко жизненоважен е газът за икономиката. Високите цени биха могли да ограничат разходите на домакинствата и да подкопаят заплатите им чрез инфлацията, поставяйки централните банкери пред някои трудни избори. 

Още по-лошото е, че действителният недостиг при доставките може да спре работата на промишлените предприятия и дори да предизвика прекъсвания в развиващите се икономики на промишлеността или дори да предизвика затъмнения в развиващите се страни, потенциално причинявайки социални вълнения.

„Енергията лежи в основата на икономиката“, споделя Брус Робъртсън, анализатор от Института за енергийна икономика и финансов анализ, пише Bloomberg и Investor. „Високите цени на енергията отекват във веригите на доставка“ и биха могли да навредят на възстановяването, смята той.

Разходите за енергия нарастват по целия свят, тъй като възстановяването на търсенето след пандемичната 2020 г. се сблъсква с ограниченията в предлагането. Петролът претърпя дълго ценово рали, което започна в края на миналата година и завърши през юли.

Газът започна сериозно да поскъпва в началото на лятото в северното полукълбо, когато стана все по-ясно, че в Европа няма достатъчно доставки, за да се осигури обичайното запълване на хранилищата, изчерпани през зимата. Най-големият доставчик на газ за континента Русия ограничава износа по газопроводите поради редица причини, включително заради силното вътрешно търсене, прекъсванията на производството и споразумението за транзит на по-малки количества гориво през Украйна.

В Европа цената на газа вече надмина тази на петрола, но проблемът не се ограничава само в този регион. Въпреки че ограниченията на руските доставки не засягат пряко потребителите в Азия, те все още трябва да се конкурират с Европа за морските доставки на втечнен природен газ (LNG), принуждавайки ги да плащат по-високи цени, за да си осигурят нужните доставки.

„Високите цени на газа днес са проблем за Европа“, посочва Франческо Стараче, изпълнителен директор на италианската компания Enel SpA в интервю за Bloomberg. "Те може да са проблем и за Азия“, добавя той.

Пазарът на LNG е това, което свързва Европа, Азия и САЩ, а високите цени там се захранват чрез вътрешния американски пазар, като стимулират по-голям износ на супер охладеното гориво. Фючърсите на природен газ, търгувани в Ню Йорк, поскъпнаха с 80% през тази година до най-високото им ниво от 2018 г. насам, въпреки че цените им остават далеч по-ниски, отколкото на другите големи пазари.

 

Засегнати индустрии

По света икономическите последици от ралито на природния газ стават очевидни.

Tereos SCA, най-големият производител на захар във Франция, предупреди миналия месец, че цената на горивото влияе върху преработката на захар в Европа, увеличавайки производствените разходи „изключително“ много.

Високите цени на енергията създават „инфлационен натиск върху всякакви други разходи“, които в крайна сметка ще бъдат прехвърлени на клиентите, предупреждава Паскал Лерой от Roquette Freres SAS, компания за преработка на храни, базирана в Северна Франция.

В Китай, най-големият вносител на газ в света, керамичните фабрики са принудени да намалят производството поради високите цени в някои провинции. Повишаването на сметките за комунални услуги „саботира“ бизнеса на Mughal Steels в Пакистан.

Някои бедни страни, като Бангладеш, не могат да си позволят да набавят достатъчно енергийни доставки, за да поддържат икономиката си. Някои поливни системи в страната вече работят само през нощта поради недостига.

Настоящите цени на LNG в Азия „не са нормални“, смята Леонид Микелсон, главен изпълнителен директор на руския производител на охладен газ Novatek PJSC. „Възможно е да има откази“ от клиенти, които не могат да си го позволят, добавя той.

Американските производители все още не отчитат значителен удар от нарастващите разходи за газ, тъй като много от енергийно интензивните индустрии, като стоманодобивната и нефтохимическата индустрия, също увеличават цените, на които продават своите продукти. 

Икономически вълнения

Кризата, която до голяма степен се развива в тежката индустрия в Европа и Азия днес, скоро може да се разпространи и на политическо и макроикономическо ниво.

Ако домакинствата и предприятията се сблъскат с по-високи комунални сметки, вторите могат да повишат цените на стоките или услугите, които предлагат, което ще натовари допълнително инфлацията.

Основният темп на инфлация в еврозоната вече се е повишил до най-високото си ниво  за последното десетилетие. Служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) настояват, че този постпандемичен скок ще бъде временен, но продължителното нарастване на цените би усложнило способността на регулатора да продължава да подкрепят икономиката чрез своята свръхразхлабена парична политика.