Заради ускоряващата се инфлация Европейската централна банка ще забави леко покупките на активи по програмата за стимули в условията на пандемия от коронавирус. Тази програма, чиято обща стойност е един трилион 850 милиарда евро, бе създадена в отговор на икономическия шок от пандемията и е предвидена да продължи до март догодина или до момента, в който Управителният съвет на банката прецени, че е необходима, припомни гуверньорът Кристин Лагард.

"Ние вярваме, че икономиката в еврозоната се възстановява. Това ни дава увереност да предприемем стъпката, която направихме. Както вече казах, това е прекалибриране на програмата за изкупуване на активи в условията на пандемия от коронавирус за следващите три месеца", каза тя..

ЕЦБ остави без промяна рекордно ниските лихви, както и параметрите на програмите за стимулиране на икономиката. Очакванията на Франкфурт са, че инфлацията ще достигне 2,2 на сто в еврозоната през настоящата година, а догодина индексът ще бъде 1,7 на сто. И двете прогнози са завишени спрямо юнските.