Процесът за смъртта на българския моряк Денислав Ивайлов Йорданов, който загина при инцидент на борда на ферибота „Еурофери Малта” до Сардиния, ще се проведе в Съда на град Сасари, съобщиха италианските медии.

Българинът загина на 7 октомври 2019 г.по време на плаването на товарния кораб близо до пристанището на Порто Торес. Съдията от предварителното следствие Джузепе Гротериа отхвърли претенцията на тримата български моряци, които са обвиняеми за смъртта на Йорданов, че съдът на Сасари не е териториално компетентен да ги съди. Въпросът за това беше повдигнат
преди това от адвокатите им.

Българският капитан на ферибота Тихомир Иванов, както и Николай Руменов Атанасов, който също е от командването на кораба, ще бъдат съдени по съкратена съдебна процедура. Боцманът Валентин Ангелов пък е поискал чрез адвоката си да постигне споразумение с правосъдието.

Според италианските следователи още от началото на разследването са изплували съмнения, че трагедията със смъртта на 24-годишния Йорданов и с тежкото раняване на други трима български моряци е можело да бъде избегната.

Те били натоварени със задача, която според италианските експерти, не трябвало в никакъв случай да бъде извършвана заради изключително лошите метеорологични условия в онзи ден.

Четиримата трябвало да инспектират по време на морската буря състоянието на товара на горната палуба. Вследствие на това силна вълна помела Йорданов и тръшнала тялото му на палубата. Ударът бил много силен и заради него морякът починал, а неговите колеги били тежко наранени.

Фериботът, плаващ под малтийски флаг, пътувал от пристанището на Каляри към Порто Торес. На борда му имало 87 камиона и 50 коли. Собственик на изградения през 1995 г. кораб е групата „Грималди”, но оператор е гръцката компания Valiant Shipping.