Извършителите на терористичния акт в Барселона първоначално планирали атаки на три многолюдни места в града. Една от мишените е трябвало да бъде катедралата „Саграда фамилия“ (Светото семейство), пише днес в. „Еспаньол“, цитиран от бТВ. По информация на изданието терористите щели да заложат експлозиви до катедралата на бул. „Рамбла“. Третата избрана точка не е известна, но се предполага, че е било градското пристанище.

Вестникът отбелязва, че вероятно плановете им били осуетени от взрива в къща в Алканар (Каталуния) – предполагаемо скривалище на терористите. След това те били принудени да сменят тактиката и вместо да взривяват, извършили нападение с микробус на „Рамбла“.

Междувременно беше съобщено, че още един автомобил, използван от атентаторите, е бил открит в Испания. Става въпрос за бяло „Рено Канго“. Предполага се, че автомобилът е бил взет под наем от мароканеца Юнес Абуякуб. Именно той в четвъртък е наел и белия микробус, който бе намерен изоставен в град Вик. По-рано се съобщаваше, че властите на Испания са информирали френските си колеги, че колата „Рено Канго“ може да е прекосила границата и затова в издирването се включи и френската полиция.

Засега са идентифицирани официално седем от 14-те жертви на двете нападения в Каталуния – това в Барселона и това в курорта Камбрилс, предаде АП.

Италианското министерство на външните работи каза, че трети италианец е загинал в атаката в Барселона. Това е 80-годишната Кармен Лопардо. Преди това стана ясно, че сред загиналите са 35-годишният Бруно Гулота и 25-годишният Лука Русо. Италианката е най-възрастната жертва на атаката в Барселона. Най-малката жертва е 3-годишният испанец Хавиер Мартинес, който беше ударен от микробуса-убиец на „Рамбла“ заедно с 57-годишния си дядо Франсиско Лопес Родригес. В атаката са загинали още 74-годишна баба и нейната 20-годишна внучка от Португалия.