Швейцария одобри забраната за носене на бурки на публични места. В това число влизат и маски, които се използват от протестиращи.  

Това решение забраняване закриването на лицето на обществени места като ресторанти, стадиони, зали, обещствен транспорт и ходенето по улицата. 

Ще се прави изключения само в религиозни обекти и от съображения за сигурност или здраве, като маски за лице, които хората носят сега за защита срещу COVID-19, както и за традиционни карнавални празници. 

В следващите две години трябва да бъде изготвено и подробно законодателство.

Швейцарските кантони Тичино и Санкт Гален вече приеха подобно законодателство, а Швейцария ще стане третата страна в Европа след Белгия и Франция, която ще предприеме подобни мерки.  

Швейцарското правителство се противопостави на мярката като прекомерна, аргументирайки, че покритията на цялото лице са „незначително явление“. То твърди, че забраната може да навреди на туризма.

В крайна сметка 51,2% от гласувалите подкрепиха плана. Срещу него имаше мнозинства в шест от 26-те кантона на Швейцария - сред тях онези, които включват трите най-големи града в страната, Цюрих, Женева и Базел, и столицата Берн. Обществената телевизия на SRF съобщи, че избирателите в няколко популярни туристически дестинации, включително Интерлакен, Люцерн и Цермат, са го отхвърлили.