Ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 е напът да получи одобрение по-рано, това съобщиха немски медии днес. Очаква се решението да бъде взето на 21 декември. 

Европейската агенция по лекарствата заяви, че комитетът по лекарствата за хора „ще приключи своята оценка възможно най-скоро и само след като данните за качеството, безопасността и ефективността на ваксината са достатъчно надеждни и пълни, за да се определи дали ползите от ваксината надвишават рисковете“.

След като комитетът препоръча разрешение за пускане на пазара, Изпълнителната комисия на ЕС ще „ускори процеса на вземане на решения“, за да даде одобрението на ваксината на всички 27 държави от ЕС и на няколко други в рамките на дни, каза EMA.

"Нашата цел е одобрение преди Коледа" каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан пред журналисти по-рано във вторник в Берлин. „Искаме да започнем да ваксинираме тази година.“

Той обаче добави, че "ЕС трябва да го обяви официално". 

Нетърпението на Германия за одобрение на ваксините и започване на имунизацията вече е видимо. Там са създадени около 440 центъра за ваксинация и са мобилизирани около 10 000 лекари и медицински персонал за незабавна готовност.

Италия, където избухна епидемията от коронавирус в Европа през февруари и която сега води континента по броя на смъртните случаи от COVID-19, също настояваше за безопасен, ускорен процес на одобрение.

„Надявам се, че EMA, в съответствие с всички процедури за безопасност, ще може да одобри ваксината Pfizer-BioNTech по-рано от очакваното и че ваксинациите могат да започнат и в страните от Европейския съюз възможно най-скоро“, италиански здравен министър Роберто Сперанса заяви в изявление.

Новата ваксина, разработена от немския BioNTech и американския производител на лекарства Pfizer, вече се използва във Великобритания, САЩ, Канада и други страни. Но никоя страна в ЕС не може да започне ваксинации, защото все още чака одобрение от EMA, която оценява лекарствата и ваксините за 27-те държави в ЕС.