Младите хора не трябва постоянно да се взират в своите мобилни телефони, призова папа Франциск  по време на среща с ученици във Ватикана, предадоха световните агенции.

"Моля ви, освободете се от своята зависимост от мобилните телефони", каза Светият отец пред възпитаници на елитната римска гимназия "Висконти" . "Сигурно сте чували за трагедията на пристрастяването [. . .], но тази с мобилните телефони е много незабележима", предупреди 82-годишният папа.

В същото време Франциск призна, че "мобилните телефони са от голяма полза, голям напредък". "Те трябва да се използват и е хубаво, че всеки знае как да ги използва, но когато станеш роб на мобилния си телефон, губиш свободата си", подчерта той.

Франциск прикани юношите и девойките да не се страхуват от тишината, да бъдат сами със себе си; не винаги, защото това не е добре, но да отделят време да бъдат сами със себе си.

През 2017 г. папата се оплака, че по време на литургия се използват мобилни телефони, включително от "много свещеници и епископи", припомня ДПА.

Светият отец пристига на 5 май в България, където ще изнесе литургия в София и ще въведе във вярата деца от Раковски.

 
"Моля ви! Литургията не е шоу!", каза тогава Франциск, като отбеляза, че по време на служба свещеникът казва "Издигнете сърцата си", а не "Издигнете мобилните си телефони, за да направите снимка".