Московски съд осъди днес на една година ограничаване на свободата активистка от групата Pussy Riot, обвинена в нарушаване на антиковидните правила, като е призовавала да се излезе на протест в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

През този период на 33-годишната Мария Альохина ще бъде забранено да напуска дома си от 22 ч. до 6 ч. сутринта, да напуска Москва и да участва в големи обществени събития, съобщи пресслужбата на Преображенския съд в Telegram.

Младата жена бе призната за виновна за "пострекаване към нарушаване на санитарните правила", след като отправи през януари призиви за демонстрация срещу задържането на Алексей Навални, арестуван при завръщането си в Русия от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне, за което обвинява Кремъл.

Няколко привърженици на опозиционера, включително неговата сподвижничка Любов Собол и говорителката му Кира Ярмиш, наскоро бяха осъдени на подобни ограничения, тъй като според съда не са спазвали "санитарните правила", призовавайки към демонстрации.

Изпълнителката Мария Альохина е дългогодишен член на Pussy Riot. Тя е една от двете активистки от групата, които изтърпяха затворнически присъди за т.нар. пънк молитва в главната катедрала в Москва през 2012 г.