"Небесна заплаха" видя надвиснала над изгорялата парижка катедрала Нотр Дам написа британският вестник Сън. Той цитира главния архитект на храма Филип Вилньов, според когото историческата светиня може да бъде "ударена" и от природата, тъй като се очаквали обилни валежи във френската столица.

"Прогнозата за времето през идващите дни е тревожна. Синоптиците смятат, че върху нашия град ще се изсипят порои. Обилните дъждове, придружени от силни ветрове, може да нанесат още щети на катедралата", казва Вилньов.

Припомняме, огромен пожар избухна в историческия храм на 15 април. Огнената стихия унищожи части от покривната конструкция. Всичко започна в 19:50 часа българско време, когато над покрива на Парижката Света Богородица, една от най-посещаваните забележителности в Европа, към небето се извиха пламъци и облаци сив дим. 

Според информация на Франс прес, най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата. В 20:50 се срути горната част на кулата на Нотр Дам в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.

В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят. Служителите на противопожарната служба дори влязоха във вътрешността на катедралата, откъдето извадиха олтара и неговия кръст.

Малко след това настъпи облекчение, когато пожарникарите успяха да понижат интензивността на огъня, а около 05:00 часа във вторник сутринта от пожарната служба на Париж съобщиха, че пожарът е потушен.

Пламъците обаче унищожиха 93-метровата кула стрела и покрива на величествената катедрала. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството, сред които и тръненият венец на Христос.