Осло отхвърли предложението на руския външен министър Сергей Лавров за провеждане на консултации за архипелага Шпицберген, заяви норвежкият заместник-министър на външните работи Одун Халворсен. "Норвегия не се консултира с други държави относно упражняването на своя суверенитет над която и да е част от норвежката територия ", каза Халворсен. Според него в писмото, получено от Лавров, "няма нищо ново", защото то отразява "добре познатата гледна точка" на Русия, която тя "редовно докладва".

Въпреки това Халворсен нарече отношенията между страните "конструктивни и прозрачни", отбелязвайки, че ако Осло и Москва имат основни различия, те са свързани преди всичко с конфликта в източна Украйна и анексията на Крим.

Сергей Лавров изпратил писмо до норвежката си колега Ина Ериксен Серейда във връзка със 100-годишнината от подписването на трактата за Свалбард. В него ръководителят на руското външно министерство припомни, че по споразумение Норвегия е длъжна да осигури равен достъп до архипелага, за да извършва икономическа дейност по него. По-специално Лавров изрази загриженост относно ограниченията, наложени от Норвегия за използването на руски хеликоптери, както и процедурата за депортиране от Лонгърбийен срещу руснаци и нарече създаването на зона за защита на рибата незаконна от Норвегия.

Обвинения, че Осло нарушава задълженията си по споразумението от Свалбард, бяха отправени и на 9 февруари от руското посолство в Норвегия. Дипломатическата мисия заяви, че Норвегия представя "кръговете за разпределяне на лицензи за разработване на нефтени и газови ресурси в континенталните шелфови зони, разположени в обхвата на договора", поради което руските компании не могат да кандидатстват за редица перспективни области. Според посолството същата ситуация е и с минералните ресурси.

Свалбард, разположен в Северния ледовит океан, има специален правен статут. Споразумение за архипелага, подписано на 9 февруари 1920 г., установява суверенитета на Норвегия над Свалбард, но други страни по споразумението могат да използват неговите природни ресурси и териториални води припомня news.bg.