4-звездният Ayre Gran Hotel Colón е разположен в центъра на Мадрид и има 365 дизайнерски стаи. Хотелът е близо до парк Ретиро и една от най-големите болници в града. По-рано тази година гостите му се насладиха на току-що реновираните стаи, витражи, спокойни градини и дори художествена галерия.

За последната седмица обаче двете кули на хотела са превърнати в медицинско заведение за лечение на пациенти с леки случаи на коронавирус.

Милиони хора планират да договорят Covid-19 през следващите месеци - правителствата по света търсят иначе затворените хотели като начин за облекчаване на стреса върху претоварените здравни системи.

Някои планират да превърнат хотелите в приюти за пациенти с коронавирус с леки симптоми, други - като сигурни домове, за да изолират онези, които може би са били в контакт с потвърдени случаи.

Много хотели ще бъдат заделени за медицинските работници, които ежедневно имат работа с болни пациенти и се нуждаят от безопасно място, където да спят близо до работата си.

Това беше и стратегия, използвана от служители в Ухан, Китай, които издигнаха специализирани съоръжения - или в някои случаи хотели - за изолиране на лекари и медицински сестри. Разбира се, здравните работници са изложени на по-висок риск да се заразят с болестта и впоследствие да я предадат на своите семейства или колеги.

Ayre Gran Hotel Colón е един от десетките хотели в цяла Европа, които сега са подредени за борба с пандемията. Хотелиерите в района на Мадрид са предложили на властите достъп до около 40 хотела, за да добавят 9 000 легла за бъдещи пациенти.

Във Великобритания големи вериги като Best Western, Travelodge и Hilton разговарят с Националната здравна служба, за да преценят жизнеспособността за превръщането им в импровизирани коронавирусни отделения. Най-голямата европейска компания за хотелиерство, Accor, откри 40 от своите хотели във Франция за медицински персонал, уязвимо население и всеки, който се бори с разпространението на коронавирус.

Сега САЩ също започват да следват тази стратегия. 

Статистическите данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че нацията има само 2,8 болнични легла на 1000 души. Това е в сравнение с 13,1 в Япония, 12,3 в Южна Корея и 8 в Германия.

Инженерният корпус на американската армия обяви в петък, че работи за създаването на повече от 10 000 болнични легла в тежко засегнатият Ню Йорк чрез преобразуване на хотелски стаи и общежития в импровизирани лечебни заведения. Той обмисля подобни инициативи в Калифорния и Вашингтон. "Тези хотели са празни. Хората нямат работа", каза на пресконференция в Пентагона генерал-лейтенант Тод Т. Семоните, началник на инженерите и командващ генерал от Инженерния корпус на армията на САЩ. 

Съгласно плана, изпълнителите ще използват климатични устройства за създаване на помещения с отрицателно налягане, които могат да изсмукват въздух извън помещението чрез отдушник, като свеждат до минимум замърсителите във въздуха.

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут обяви в понеделник, че третият по големина град в Америка ще задели 1000 стаи в пет хотела, за да изолира хора, които са леко болни от Covid-19, страхувайки се, че са били изложени или очакват резултати от тестове. Този брой ще нарасне до 2000 до края на седмицата. Планът в Чикаго е уникален по това, че хотелите ще бъдат обслужвани от екип по гостоприемство, работещ на рецепцията, кухнята и домакинството, въпреки че те няма да имат директен контакт с пациентите с карантина, които ще се обслужват от служителите на градския здравен отдел.

„Ние сме екипът за логистична поддръжка във война, която продължава“, казва Джордж Джордан, президент на Oxford Hotels & Resorts, хотелската група, която управлява петте хотела в центъра на Чикаго, участващи в усилията.

"Радваме се, че можем да помогнем на града и същевременно да поддържаме служителите си на работа."

Американската асоциация за хотелиерство и настаняване (AHLA) изчислява, че от средата на февруари американските хотели са загубили 2,4 милиарда долара приходи. 

„В момента имаме много свободни хотели, тъй като няма клиенти, затова решихме, че ако представим на избраните служители и здравните специалисти списък на хотели в местната им зона, които са готови да участват, това наистина ще помогне на всички", каза президентът и изпълнителният директор на AHLA Чип Роджърс каза пред CNN.

Роджърс каза още, че повече от 7500 хотела в цялата страна вече са изразили интерес, добавяйки, че "разполагат със структурата и персонала, които почти могат да повторят опита на болницата".

"Всички се впускат и признават, че - въпреки че самите те са изправени пред големи финансови затруднения - това, пред което другите са изправени, може да бъде още по-опасно, особено ако това застрашава здравеопазването", каза той.

Разбира се, не всички хотели са затворили. Те помагат по различни начини. OYO Hotels & Homes, например, обяви във вторник, че всичките му 300-плюс имоти в Съединените щати ще предлагат безплатни стаи за медицинска първа помощ, които работят на първа линия в борбата срещу Covid-19.

Four Seasons е предложил своя емблематичен имот в центъра на Манхатън, за да предостави петзвездни стаи с цена от 0 долара за лекари и медицински сестри, които се трудят в близките болници.

Два хотела в Манчестър, собственост на Манчестър Юнайтед - Hotel Football и The Stock Exchange, бяха затворени миналата седмица, така че служителите на Националната здравна служба да останат в тях безплатно.

Други, като Ocean House на New England, се грижат за местните общности, като доставят безплатен обяд на деца, засегнати от закриването на училищата.