Италия ще облекчи ограниченията, въведени заради коронавируса, за училища и ресторанти от 26 април, обяви премиерът Марио Драги в отговор на нарастващата умора от заключване в страната.

Изразявайки "предпазлив оптимизъм", Драги каза, че правителството му поема "изчислен риск" след подобряване на броя на инфекциите и напредъка с ваксинациите.

По-разхлабените правила за "жълтата зона", преустановени през последните няколко седмици, за да ограничат нарастването на случаите, подхранвани от нови варианти на вируси, ще бъдат въведени отново за региони с относително нисък брой инфекции.

"Ще дадем приоритет на дейностите на открито", каза Драги, намеквайки за връщане на открито клубовете и ресторантите на открито. 

Всички ученици ще се върнат в училище в "жълт" и "оранжев" регион, докато в по-рисковите "червени" региони все още ще има някои онлайн уроци.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанса, говорейки заедно с премиера, също обяви планираното отваряне на басейните на 15 май и на фитнес залите на 1 юни.

Той обаче каза, че правителството не може да обещае дата, в която икономиката ще се отвори напълно.

"Не би било честно", каза Сперанца.

Правителството е под натиск да облекчи ограниченията след поредица от протести, някои от които се превърнаха в насилие, от широк кръг групи, от работници до собственици на ресторанти.

"Тези мерки са отговор на страданията на мнозина", каза Драги и добави, че "внасят по-голямо спокойствие в страната и поставят почвата за възобновяване на икономиката".

Премиерът, бивш шеф на Европейската централна банка, който встъпи в длъжност през февруари, за да оглави правителството на националното единство, заяви, че очаква "много силен (икономически) скок през следващите месеци".

Възстановяването не може да дойде твърде скоро, тъй като Италия плати висока цена от пандемията. Рецесията струва почти един милион работни места и страната отчете около 116 000 смъртни случая от Covid-19.