Филипините ще позволят на хиляди здравни работници да си намерят работа в Германия и Великобритания, ако страните се съгласят да дарят необходимите им ваксини, съобщава Ройтерс.

Филипините, една от страните в Азия с най-висок процент на коронавирусна инфекция, са намалили ограниченията за наемане на работа на своите здравни работници в чужбина, но все пак този брой е ограничен до 5000, които имат право да напускат страната всяка година.

Алис Уиспарас, директор на Службата за трудова дейност в Министерството на труда, казва, че Филипините са готови да премахнат ограниченията в замяна на ваксини от Великобритания и Германия, които биха били използвани за ваксиниране на работници мигранти и стотици хиляди филипинци, които се връщат в домовете си. .

Медицинските сестри са сред милионите филипински работници, работещи в чужбина, носещи над 30 милиарда долара годишно парични преводи, необходими на страната.

"Обмисляме искане за премахване на ограничаването на заминаването, ако постигнем съвместно решение", каза Уиспарас пред Ройтерс.

Великобритания има шестия най-голям брой смъртни случаи от коронавирус в света и се бори с едно от най-тежките икономически спадове поради пандемията, докато Германия е на 10-то място по брой заразени хора в света.

Докато двете страни са ваксинирали около 23 милиона души заедно, Филипините все още не са започнали имунизационна кампания за 70 милиона възрастни, или около две трети от 108 милиона души. Тази седмица се очаква първата доставка на ваксини, дарение от Китай.

Целта на Филипините е да осигури общо 148 милиона дози, съобщава Ройтерс, добавяйки, че нито британското, нито германското посолство в Манила са коментирали обвиненията.