Дания, подкрепена от 10 страни от Европейския съюз поиска план за забрана за дизелови и бензинови коли до 2030 г., като част от борбата с климатичните промени. Предложението е направено в петък по време на срещата на министрите на екологията в ЕС, която се състоя в Люксембурс, съобщава Ройтерс.

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има цел да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 година. ЕС цели до 2030 г. да намали с 40 на сто въглеродните си емисии, за да помогне за борбата с глобалното затопляне.

Датската делегация смята, че за постигането на тази цел е необходимо транспортният сектор да намали въглеродните си емисии. Миналата година датското правителство обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно се отказа от идеята, защото тя щеше да влезе в конфликт с европейските правила.

Датският министър за климата и енергетиката Дан Йоргенсен каза пред Ройтерс, че се надява предложението да се разреши на отделните държави членки да забранят продажбата на нови дизелови и бензинови коли да засили натиска върху еврокомисията да предложи пълно премахване на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, в блока в следващите десетилетия. “План A бил бил това да бъде забрана в цяла Европа”, каза Йоргенсен.

Литва, Латвия, Словения, България и няколко други страни са предложили да се спре „въглеродония теч” на продажбата на коли втора употреба от Западна към Източна Европа.

Следващата стъпка на Дания ще е да създаде съюз с останалите 10 страни членки, които подкрепят стратегията й за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация и възможността за забрана на продажбата им в отделни държави членки.