Европейската комисия предложи схема за съкратено работно време по модела на германската програма Kurzarbeit, за да се помогне на хората да запазят работата си, докато пандемията от коронавирус удря икономиките в 27-членния съюз, информира "Ройтерс", цитиран от news.bg.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви предложението във видеопослание. Тя не разкри как ще бъде финансирана програмата, а само отбеляза, че ще бъде гарантирана от всички държави членки. Осведомителната агенция съобщава, че вероятно парите може да са свързани с бюджета на ЕС.

"Компаниите плащат заплати на работниците си, дори и да не правят пари сега. Европа сега ще ги подкрепи с нова инициатива", обяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че ще помогнат на Италия, Испания и всички други държави, които са засегнати тежко.

И това ще бъде направено благодарение на солидарността на другите страни членки, поясни Фон дер Лайен.

Според дългогодишната германска схема правителството плаща част от заплатите на работниците, когато компаниите намалят работните им часове при забавяне, за да се предотврати съкращаване на работници.

Комисията отбеляза, че в четвъртък ще разкрие повече подробности за плана.

Ако няма поръчки и компаниите нямат работа заради временнен външен шок като коронавируса, те не трябва да уволняват работниците си, призова Фон дер Лайен и добави, че това ще помогне на хората да продължат да плащат сметките си.