Австрийски адвокат, защитник на правата на потребителите, предприе съдебни действия срещу местни ски курорти. Те са обвинявани от него, че са допринесли за разпространението на новия коронавирус из Европа, защото не са прекратили сезона своевременно, въпреки че са знаели за риска от заразяване, предаде ДПА.

Активистът Петер Колба отправи общоевропейски призив до всички, които наскоро са били на зимна ваканция в австрийската провинция Тирол, да помогнат да бъдат събрани доказателства за прокуратурата. Днес той заяви, че досега са откликнали 400 души, 356 от които от съседна Германия. Много от тях са били в популярния курорт Ишгъл в Тирол.

По думите му никой не може да бъде държан отговорен за пандемията. "Но държането на курортите отворени, макар властите да са знаели или е трябвало да знаят за заплахата от масово заразяване, определено е основание да бъде обмислено завеждането на искове за нанесени щети", добави той. Тази седмица австрийската прокуратура заяви, че е започнала проверка по въпроса, но същевременно отбеляза, че не разполага с конкретни данни баровете в ски курортите или персоналът им да са допринесли за разпространението на вируса.

"Скоро ще можем да предложим много свидетели и свидетелски показания, които подсилват подозренията, че затварянето на ски курортите е било забавено от търговски съображения", заяви Колба.

Губернаторът на Тирол Гюнтер Платер каза, че подчинените му органи този месец по възможно най-бързия начин са предприели действия ски сезонът да бъде прекратен и да бъдат въведени карантини. Той обаче призна, че някои неща е могло да бъдат направени по-добре.

Към днешния ден в Тирол има над 1700 потвърдени инфекции, което е над една пета от общия брой в Австрия, който е около 7300.

Редица коронавирусни инфекции в Скандинавия, Германия и други европейски страни бяха проследени до Тирол.