Mагазини, фризьорски салони, спортни зали и заведения на открито ще отворят отново на 12 април в Англия, ако са изпълнени строги условия, съгласно плановете за ваксинация. Всички училища в Англия трябва да отворят отново на 8 март като част от четиристепенния план за излизане от пандемията, представен от премиерът Борис Джонсан. 

Джонсън представи официално пътната карта за премахване на всички ограничителни мерки тази вечер. 

Мерките ще бъдат премахнати на етапи и на всеки етап трябва да бъдат изпълнени четири условия.

Министърът, отговарящ за ваксинацията, Надхим Захауи заяви, че до шест души или две домакинства ще имат право да се срещат на открито от 29 март. 

Първият етап на облекчаване на мерките ще бъде разделен на две части:

От 8 март - Всички училища ще бъдат отворени с разрешени спортни занимания на открито и други подобни дейности. Ще се позволи отдих на публично пространство - като паркове и градини, като позволението ще бъде за двама души. Това означава, че ще им бъде позволено да седнат на кафе, питие или пикник. 

От 29 март - Ще бъдат разрешени събирания на открито или на шест души, или на две домакинства. Спортните съоръжения на открито като тенис и баскетболни игрища ще се отворят отново. Ще се разрешат организираните спортове за възрастни и деца, като обичания от всики футбол.

Въпреки че училищата трябва да се отворят отново за всички ученици на 8 март, смята се, че може да се вгради няколкодневна гъвкавост, за да се проведе тестване.

Също така на 8 март новите правила ще позволят на всеки жител на домове за грижи в Англия да има един редовен посетител, с когото да може да се хване за ръка.

От 29 март хората отново ще могат да пътуват извън своите райони - въпреки че ще се препоръчва това да се случва само при необходимост и  ощувките няма да бъдат разрешени.

Диапазонът между всеки етап от разхлабването на ограниченията се очаква да бъде пет седмици.

Премиерът Борис Джонсън заяви пред депутатите, че планът има за цел да бъде "предпазлив, но необратим" и на всеки етап решенията ще се ръководят от "данни, а не дати".

Четирите условия, които трябва да бъдат изпълнени на всяка фаза от излизането от лакдауна са: степента на заразяване да не бъде рискова за болниците, програмата за ваксинация на правителството да върви по план, ваксинацията да спомогне за достатъчно намаление на смъртността и хората, нуждаещи се от болнично лечение, новите варианти на вируса да не променят коренно риска от премахване на ограниченията. 

Джонсън предупреди, че "няма надежден път към Великобритания с нулева Covid, нито наистина свят с нулева Covid".

Джонсън потвърди края на полицейския час за канене на гости и изискванията да не се пие значително количество алкохол. 

Той каза, че прегледът на международните ограничения за пътуване в свободното време ще бъде разгледан най-рано на12 април.

Погребенията ще се провеждат с до 30 души, а сватбите с до 15 гости.

Третата стъпка ще дойде на 17 май - ако данните позволяват - и ще се пристъпи към премахването на „правило на шестима“ за събирания на открито, заменено с ограничение от 30 души. Кината, музеите, хотелите, представленията и спортните събития се отварят отново - въпреки че социалното дистанциране остава в сила. До 10 000 зрители могат да присъстват на най-големите места на открито, като футболни стадиони. До 30 души ще могат да присъстват на сватби, приеми, погребения и друг тип церемонии.

Джонсън каза, че тази стъпка ще "разгледа и потенциалната роля на удостоверение за ваксинация" - което би могло да се отнася до така наречените "ваксинационни паспорти" - за подпомагането на закритите места да се отворят безопасно, както и ваксинираните да пътуват спокойно. 

Четвъртата стъпка от 21 юни евентуално ще премахне всички законови ограничения за социалните контакти, като окончателните затворени сектори на икономиката ще бъдат отворени отново - като нощните клубове.

Правителството се надява, че от тази дата ограниченията за сватби и погребения също ще бъдат премахнати.