Трафикът е нарастващ проблем в метрополисите, а с темповете на урбанизацията този проблем придобива все по-сериозни световни мащаби.

Някои градове вече са предприели стъпки за намаляване на задръстванията. Сред тези градове е Лондон, който поставя такса за повечето превозни средства, налагайки зона за понижени емисии. Други градове все още търсят ефективни решения за превенция и облекчаване на трафика.

Класацията, представена от Business Insider e продукт на TomTom, компания за навигация и картографиране, и представлява топ 15 на европейските градове с най-масиран трафик. Компанията събира данни за период от девет години и дава на всеки град резултат от задръстванията на база усреднена стойност. Така тя следи и тенденциите в развитието – намаляване или увеличаване на трафика в различните градове.

Годишните резултати, наскоро актуализирани с данни от 2016 г., показват колко допълнително време е нужно да заделите при пътуването в тези мегаполиси, сравнено със стандартното времетраене за определено разстояние.

Превъртете надолу, за да видите кои европейски градове имат най-кошмарния трафик:

15. Нижни Новгород е петият по население град в Русия. Той получава резултат 32%, което означава, че шофьорите имат нужда от 32% повече време за пътуване, за да стигнат до крайния си пункт.

14. Хамбург, Германия получава 33%, което е с 3% повече от предходната година.

13. Неапол, Италия, получава оценка от 33%, което е с 2 процентни пункта по-високо от тази от предходната година.

12. Кьолн, Германия, граничи с Неапол с 34%. Това е голям скок от 2015-те, тъй като тогава резултатът е едва 30%.

11. Варшава, Полша, постига резултат от 37%, което всъщност е подобрение от 1 пункт от 2015 г.

10. Атина, Гърция, аналогично с Варшава има резултат от 37%, но задръстванията й се увеличават сравнително слабо след 2015 г.

9. Манчестър, Англия получава 38%, което е само 1% разлика от предходната година.

8. Брюксел, Белгия получава 38%, което е с 3 пункта повече от предходната година.

7. Париж също получава 38%, което е увеличение от 2 пункта спрямо предходната година.

6. Известно е, че Рим има проблем с трафика. Градът се класира с печално висок рейтинг от 40%, което е увеличение от 2 пункта спрямо предходната година.

5. Марсилия, Франция, получава 40%, което е увеличение от 2 пункта от 2015 г.

4. Лондон полага усилия да намали трафика със система за ценообразуване при задръствания, но все още има сериозен проблем. Той получава резултат от 40%, което е увеличение от 2 пункта спрямо предходната година.

3. Санкт Петербург, Русия, получава 41%, което е с 1 пункт от предходната година.

2. Москва получава същата оценка, както през 2015 г .: 44%. Въпреки големите проблеми с трафика на града, TomTom даде на града наградата си за паркиране.

1. Букурещ, Румъния, има най-лошия трафик в Европа - 50%, което е масивно увеличение от 7 пункта спрямо предходната година.