Нов данък ще оскъпи престоя на туристите в Турция, която е сред най-предпочитаните дестинации от българите. Парламентът в южната ни съседка прие на първо четене законопроект, който предвижда от 1 април туристите да плащат 2% от стойността на настаняването им.

Говорителят на парламентарната пресслужба уточни, че след окончателното приемане на закона, той ще бъде разгледан от специална комисия, която ще реши дали да бъде предаден на президента за подпис, или да бъде върнат за доработване. Държавният глава може да внесе свои поправки в закона или да отмени някои от текстовете му.

Опозиционният в. „Сьозджу“ подчертава, че за разлика от световните практики, парите от данъка ще постъпват в държавния бюджет, а не в общините. Налозите ще се вземат от всички туристи, не се предвиждат намаления за деца и пенсионери.

Президентът може дори да увеличи или пък да намали процента на данъка 2 пъти. Парите ще се събират от настанените в хотели, мотели, пансиони, курортни селища, къщи за гости, както и в апартаменти и бутикови хотели. В същото време обаче постоянните клиенти на държавните домове за гости няма да плащат този налог.

България е трета по брой туристи, посетили Турция през първата половина на тази година. 1 236 280 нашенци са отмаряли в комшийските курорти и хотели, което е увеличение с 25% в сравнение със същия период на 2018 година.

Първи са руснаците – 2 709 397 туристи, което е увеличение с 13,91 на сто. Втори са германците с 1 802 365 души или с 15,52 на сто повече от първата половина на миналата година.