Парламентът в Турция ще разгледа законопроект, който ще позволи на мъжете, обвинени в секс с момичета под 18 години, да избегнат наказание, ако се оженят за жертвите си, съобщава The Independent, цитиран от offnews.bg.

Този скандален закон, наречен „ожени се за твоя изнасилвач“, който законодателите планират да внесат в турския парламент в края на януари, предизвика възмущението на защитниците на правата на човека в страната. Критиците му твърдят, че подобен закон не само легитимира браковете с деца и законното изнасилване, но също така проправя пътя на педофилията и сексуалната експлоатация. Опозиционната Народно-демократическа партия призовава правителството да наложи вето на законопроекта.

През 2016 г. в Турция бе оттеглен аналогичен проект след протести, обхванали цялата страна. Този закон предвиждаше освобождаването на мъжете от отговорност, ако сексът е „без принуда и заплаха“. Подобни закони се приемат в различни страни по света - главно в Близкия Изток и Северна Африка, под предтекст да се защити „честта“ на семейството.

През последните години, благодарение на усилията на защитниците на правата на човека, активистите и законодателите, подобни разпоредби са отменени в Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Палестина. Турция обаче изглежда се движи в обратна посока.

Въпреки че в Турция официално минималната възраст за встъпване в брак е 18 години, според доклада на правителството за 2018 г. през последните 10 години са омъжени 482 908 непълнолетни момичета. Според ООН 38% от турските жени са преживели физическо и сексуално насилие поне веднъж.

През 2014 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган ясно изрази отношението си към правата на жените. Изказвайки се на срещата на върха в Истанбул, президентът заяви: „Не може да се поставят жените и мъжете на едно и също ниво. Това е против природата".

А през 2016 г. Ердоган призова всяка жена да роди поне три деца, напомняйки, че това е неин „дълг“: „Жена, която казва: „Няма да стана майка, защото работя“, отрича собствената си женственост. "Жена, която се отказва от майчинството, която не си стои вкъщи, колкото и да е успешна в работата си, все пак е по-непълноценна."