Независимо дали говорим за прически, дрехи или аксесоари, модните тенденции за новия сезон ни заливат една след друга.

Преглеждайки Инстаграм профилите си, пред очите ни все по-често се откриват стари трендове, представени през нова призма и допълнени с нещо интересно, което крещи „Пробвай ме”.

Въпросите в главата ни наподобяват същинско торнадо – да експериментирам ли с цвета на косата си, да заложа ли на нова прическа, а този аксесоар дали ще ми отива?

Обръщаме фокус към тенденциите на прически пролет/лято 2019. Този сезон акцентът пада най-близо до натуралните линии, а прическата може да разнообразите с така актуалните фиби за коса и диадеми от плат.

Най-универсалното решение за морските дни, пък си остават любимите ни плитки – цветни, интересни и екзотични.

За тайните на красивата прическа и най-новите модни тенденции, говорим с един от топ стилистите на Пловдив – Елисавета Генева. Освен фризьор, Ели е и професионален гримьор, а на нейните ръце се доверяват голяма част от красавиците под тепетата, както и редица модели и известни изпълнители.

Сред тях са певицата на народа Ивана, моделът Бориса Тютюнджиева, Диана Радева и фолклорните изпълнителки от Пайнер  - Калина и Невена, които работят с нея от самото начало на творческия си път.

"Основната идея е да не изневерявате на собствения си стил, какъв човек сте и начина на живот, който водите, защото целта на всяка една прическа е именно да подчертае индивидуалността на собственика си" - споделя топ стилистката.

Тя е участвала в редица семинари и обучения, а дългият й професионален път води до умението да работи с креативност и въображение.

Ето какво разказа пред Trafficnews.bg Елисавета Генева за трендовете през сезон пролет/лято 2019:

- Какви са модните тенденции в подстрижките за предстоящия сезон?

- 2019 година ни предлага голямо разнообразие в начина, по който можем да променим косата си. От късия, небрежен боб до дългата, равна коса. 

За по-смелите и темпераментни дами небрежното каре е една много стилна прическа, която сутрин може да изглежда пригладена и семпла, а вечер да се превърне в прическа пълна с жар и wild визия. 

- Какви ще са най-актуалните цветове и техники през 2019 година?

- Карето до раменете запазва мястото си като една от най-търсените визии сред по-красивата половина на човечеството. Небрежните вълни са предпочитани, тъй като не се налага да прекарвате часове в полагане на специални грижи. 

Лекия, закачлив и непокорен бретон придава един по-младежки вид, чрез който се сдобиваме с изключително излъчване. 

Дългите и разпуснати коси, които са като красив водопад също са приятна гледка. Те са женствени и семпли. 

С коса на вълни, в която се преплитат леки, по-светли воали се придобива движение и така актуалната триизмерност на прическата. 

Цветовете на сезона тази година са естествени, с много движение в тях, което се постига чрез изсветляване на краищата и светли кичури около лицето, които го отварят и спомагат за постигане на естествена визия. 

Техниката, с която се рисува по косата е строго индивидуална за всеки, в зависимост от типа лице. 

- Актуални ли са цветните плитки? Разкажете ни за тях.

- И това лято, екстравагантните дами могат да заложат на красивите плажни плитки. Цветните плитки са изцяло от изкуствен материал, а поставянето им изисква около 2-3 часа. Има голямо разнообразие от цветове, които може да комбинирате според настроението. Начините, по които може да ги носите са много - пуснати, на опашка, на кок или събрани в голяма плитка. 

Те са изключително подходящи за летните дни, защото се поддържат лесно, измиват се нежно с разреден шампоан и се подсушават бързо. 

- Какви екстеншъни за коса препоръчвате?

- Ако сте с къса коса и искате да промените визията си драстично, екстеншъните са добър избор. Важно е да се определи правилната дължина и цвета на допълнителната коса. Вашият стилист ще се погрижи да я постави по най-добрия начин за вас. Вариантите с клипси или капси са едни от най-безобидните за косата. 

Ако пък искате да си спретнете нещо бързо и лесно за вечерта, добър избор са готовите опашки, които стоят и изглеждат наистина прекрасно. 

- Какви грижи трябва да полагаме за косата си в топлите дни?

- Лятото наближава и трябва да съумеем да запазим косата си здрава и мека като коприна. UV-лъчите, влагата и морската вода са фактори, които могат да се отразят зле на вашата коса. Най-важна за косъма е хидратацията, затова препоръчвам да използвате дълбоко хидратиращи продукти, които ще възстановят косата след слънцето, солта и хлора в басейните. 

Продуктите с UV-защита са задължително през топлите месеци. Не излагайте косата си прекалено дълго на слънце или грижливо я завийте с кърпа, за да я предпазите. 

- Без какви продукти за коса никога не трябва да оставаме?

Точно както кожата ни, така и косата се нуждае от специални грижи. Продуктите за коса са нашият най-верен помощник. На пазара се предлага огромно разнообразие от продукти, а аз лично се доверявам на Лореал. 

Освен качествен шампоан и маска, трябва да имате и термозащитен продукт, като голямо предимство е той да има и UV-защита. 

Олиата също трябва да присъстват сред козметиката ни, а хидратиращите кремове без изплакване са същински еликсир за косата ни.