Гъстата коса е мечта на всяка жена, но и на всеки мъж. Различни фактори обаче влияят върху намаляването на обема на косата. 

За да запазим красотата й, трябва да се грижим за нея, но понякога с използването на различни продукти, съдържащи химикали, застрашаваме структурата и здравината на косъма. 

Замисляли ли сте се какво можете да направите, за да подобрите плътността на косата си? Всички ние изпитваме малък шок, когато забелязваме как косата ни пада или изтънява.

Но тези 5 вещества ще предотвратят неприятния процес, защото истинската красота и здраве започват отвътре:

Биотин

Биотинът (витамин В7) е важен за нашите клетки. Недостигът на този витамин може да причини косопад, кожни обриви и чупливи нокти. Бременност и кърмене, както и прием на определени антибиотици намаляват концентрацията му в организма.

Повечето хора получават необходимия им биотин от храната. Биотинът се съдържа в много храни, особено мляко, сирене, черен дроб, жлъчка, фъстъци, грах, зеленчуци, гъби и мая.

Желязо

Червените кръвни клетки се нуждаят от желязо, за да пренасят кислород. Ниските нива на желязо могат да причинят анемия, което води до умора, бледа кожа и загуба на коса.

Това са само част от храните, които са естествено богати на желязо: червено месо, зелени листни зеленчуци, бобови растения.

Витамин Ц

Витамин С е мощен протектор за правилното функциониране на организма и е необходим за усвояването на желязото. Поради това се препоръчва да се комбинират храни, богати на желязо, с храни, богати на витамин С.

Добри източници на витамин С са: цитрусови плодове, зелени листни зеленчуци, червени чушки, цитрусови плодове.

Витамин D

Може би вече знаете, че витамин D е важен за костите, но знаете ли, че дефицитът на този витамин е свързан с косопад? Недостигът на витамин D също може да причини депресия.

Кожата произвежда витамин D, когато сме изложени на слънчева светлина, но много хора не могат да получат достатъчно от този витамин по този начин.

Следователно е необходимо да го приемате чрез храни, богати на него, или да го приемате като хранителна добавка. Приемът на магнезий в комбинация с витамин D ще подобри неговата бионаличност.

Витамин D се съдържа в: риба и рибено масло, млечни продукти, говежди черен дроб, соево мляко.

Цинк

Цинкът играе важна роля в производството на протеин в косата. Признаците на недостиг на цинк включват загуба на коса, лошо заздравяване на рани и нарушено усещане за вкус или мирис.

Бременност, кърмене, заболявания на храносмилателния тракт и бъбречни заболявания могат да намалят нивото на цинк в организма. Следователно е необходимо да се включат повече храни като черупчести, боб, месо, ядки, риба, както и морски дарове и пълнозърнести продукти.