Олимпийските игри в Токио от 24 юли до 9 август ще бъдат отложени с една година, след като за това призова лично и японският премиер Шинзо Абе. Той е настоял пред президента на МОК Томас Бах Игрите да се проведат през 2021 година, въпреки че последният до последно твърдеше, че форумът няма да бъде отлаган. В крайна сметка Бах се е съгласил, съобщава премиерът на страната домакин.

Много страни и спортисти изразиха несъгласие да участват, ако събитието не бъде преместено във времето, а членът на МОК Дик Паунд намекна по-рано, че отлагане наистина ще има. Според Шинзо Абе преместването е неизбежно и трябва да бъде обявено веднага, а не да се чакат 4 седмици, както искаше Томас Бах.

Малко по-късно от МОК официално потвърдиха отлагането с една година. В условията в момента и на основата на информацията, която беше предоставена от Световната здравна организация, президентът на МОК Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе стигнаха до извода, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отложени за следващата година, но ще се проведат не по-късно от лятото на 2021-а. Решението е взето, за да се гарантира здравето на спортистите и на всички участници в Игрите, се казва в съобщението на МОК. Предстои да бъдат уточнени датите.

Това е първото отлагане на най-големия спортен форум в 124-годишната история на Олимпийските игри. Преди това Олимпиадата е отменяна изцяло само по време на I и II Световни войни - през 1916, 1940 и 1944 г., но никога не е прекратявана или отлагана. За пръв път Игрите ще се проведат в нечетна година.