Националният отбор за мъже не успя да се противопостави на Куба в третия си мач от Група 5 в третата седмица от Лига на нациите (VNL) – 3:0 (18-25, 20-25, 18:25). Така "трикольорите" допуснаха осма загуба, като те имат три победи в тазгодишния турнир.

Отново имаше подкрепа от български фенове на трибуните на "Арена Стожице" В Любляна. А Бленджини направи една промяна в стартовия състав в сравнение с мача с Италия (0:3). 20-годишният диагонал Венислав Антов, който направи официален дебют при мъжете срещу световните шампиони, днес започна от първата минута, вместо Димитър Димитров. Останалите състезатели бяха традиционният избор на италианския специалист: разпределител Симеон Николов, посрещачи Георги Татаров и Аспарух Аспарухов, централни блокировачи Илия Петков и Алекс Грозданов, либеро – Мартин Божилов.

Илия Петков донесе първа точка за България с атака през центъра при 1:1. В тези откриващи на срещата минути стояхме плътно зад кубинците, като на два пъти Антон и веднъж Симеон Николов изравняваха за тима ни. Куба опита да се откъсне, но отново 17-годишният Николов спря серията им на само две точки – 5:6. Той обаче веднага среши на начален удар. Малко по-късно след грешка в наше нападение и неразбирателство между Николов и Грозданов разликата стана 4 т. – 7:11. Бленджини веднага поиска прекъсване, а след него капитанът ни намали. Постепенно обаче Куба увеличи аванса си и той стигна 7 т. (10:17). Първият ни ас бе дело на Венислав Антов при 16:23. Съперникът стигна до геймбол, пропиля две възможности, но все пак спечели частта след атака на Микаел Санчес-Божулев.

Показахме по-добро лице през втората част и по-добре посрещане, но продължавахме да има неточности в атака. Куба поведе с 3:1, след което Аспарухов първо намали, но още при началния си удар сгреши. С добра игра на Татаров и три негови точки изравнихме при 7:7. След това и Антов помогна да „дишаме във врата" на Куба. Серия от 4 точки обаче ги откъсна при 13:17. Бленджини направи рокада и замени Татаров с Вълчинов. Разликата се увеличи на 5 т. (16:21) и италианският треньор взе отново таймаут, в който поиска от българските национали повече извадени топки в защита. Не успяхме да върнем интригата и с наша грешка на сервис Куба спечели втората част при 25:20.

"Ние не играем зле в трудните ситуации – коментира пред камерите Бленджини в паузата между геймовете. От другата страна имаме добре сложен физически състав, с много мощ. И също така, който сервира много добре. Но и ние се представяме добре на сервис. Нашите проблеми не са в тези ситуации. Обикновено срещу Куба проблемите са в други аспекти. Ние в лесните нещата се проваляме. При някои подавания на топката, когато не защитаваме лесна топка, правим понякога и глупави грешки. Това е разликата. Ние сме много млад отбор и сме близо. Трябва да подобрим някои наши отигравания и това ще ни донесе успех."

С крехък аванс за нас започна третата част (3:2). Равностойно стояхме в тези минути на Куба, а играта вървеше точка за точка. При 9:10 Бленджини взе прекъсване и се скара: "Трябва да се ядосваме, защото не е нормално това, което правим и възможностите, които пропускаме". Изравнихме. Последва нова серия за съперника и при 11:14 италианецът поиска втори таймаут за гейма. В нападение ефективност имаше единствено Антов, а след нова поредица от 3 т. Куба излезе напред с 6 т. – 23:17. Симон доведе Куба до мачбол при 24:18, а Ерера успешно го реализира още в следващото разиграване.

"Разбира се, че е невероятно да играем особено срещу волейболисти като Симон. За всеки е трудно да играе срещу него. Всеки от Куба играе на много високо ниво. Чувството е страхотно, но ние все пак загубихме срещу тях. – коментира след срещата центърът Илия Петков - Имахме някои лесни топки, от които не се възползвахме. Това направи разликата. Ние трябва да се подобряваме с всеки изминал мач, с всяка една тренировка. Имаме доста сериозен път пред нас. В някои трудни ситуации успяваме да намираме решение, което е добре, но в лесните – губим шансове. Можем да се съревноваваме с Куба и мисля, че сме близо."