Родители на деца, трениращи волейбол, настояват ВК Марек Юнион–Ивкони да продължи дейността си в Дупница. В писмо до президента и собственик на клуба родителите призовават Ивайло Константинов да остави клуба и децата да спортуват в родния си град, след като се появи информация, че Община Дупница планира създаването на общински волейболен клуб, пише viaranews.

До тази стъпка ще се стигне, ако президентът на Марек Юнион-Ивкони Ивайло Константинов реши да премести тима, което оставя на произвола детско-юношеската школа с 400 деца. За дестинация на тима се спряга Пловдив. Официално потвърждение липсва, а надеждите на родители и деца са до това да не се стигне. Ако обаче все пак се случи, от общината щели да се погрижат да обезпечат заплатите на треньори, които да се заемат с тренировките на децата.

Както е известно, раздорът между местната власт и волейболната общност настъпи, след като заместник-кмет обяви, че помещения в Спортната зала са се ползвали нерегламентирано за спални от волейболистите. Отделно, трениращите други спортове били принудени да се съобразяват с волейбола за своите тренировки в Спортната зала.

На пресконференция в края на ноември Константинов заяви, че волейболисти не са нощували в залата и отправените думи към тима са несправедливи, защото през годините Марек е носил много радост на Дупница със завоюваните трофеи. Той коментира, че за 23 години е вложил 23 млн. лв. в издръжката на отбора, същевременно общината дава само по 30 000 лв. субсидия на година и прибира приходите от билети от домакинските мачове, които на сезон отново са около 30 000 лв. Константинов поиска представителят на общината да се извини на волейболната общност, в противен случай заплаши да изтегли отбора от Дупница.

Ето и съдържанието на писмото на родителите до Ивайло Константинов:

„С тревога наблюдаваме разразилия се скандал около волейбола в Дупница и бъдещето на този най-успешен колективен спорт в нашия град. Като родители, които искаме нашите деца да спортуват, да имат кумири в спорта и да бъдат максимално далеч от пороците на 21 век, сме сериозно притеснени именно и за последващата съдба на нашите деца и спортното им развитие. Категорично сме против намесването на политиката в спорта, на което за съжаление станахме свидетели след атаките към Вас и клуба. Разбираме огромното огорчение, което Ви бе нанесено, при условие, че спортът е по-скоро социална дейност и през отминалите 23 г. сте човекът, който отделя от средствата си, за да го има този спорт.

Клуб, през който са преминали хиляди деца, научени на дисциплина, на отговорности, изграждани като личности и формирали здравословен начин на живот, не може да бъде заличен с лека ръка. В годините досега от този клуб са излезли имена като Цветан Соколов и Елица Василева, които се превърнаха в емблеми на българския и световния волейбол. Десетки са още националните състезатели в различните възрастови групи, национали, които имаме и сега. Деца от школата на клуба! Деца, които живеят в община Дупница!Десетки са и момчетата и момичетата, които спечелиха пълни стипендии в университети в чужбина, само защото са показали необходимите качества, и макар да не са станали професионални спортисти, са поели по-лек път в обучението си“, пишат родителите.

Те изтъкват, че едва ли има колективен спорт в страната, който да играе в най-високото ниво, разчитайки само на собствените си кадри. Посочват още, че „Марек Юнион–Ивкони“ е еталон за това как един клуб може да дава път на своите деца да станат личности и да получават шанс. Отбелязват, че „Марек Юнион – Ивкони“ е сред малкото спортни клубове в страната, който плаща разходите на децата за хотели, транспорт, храна, екипировка за състезания, докато на други места харчовете са на родителите.

„Осъзнаваме, че след 23 г. да бъде нанесена такава обида, не се преглъща лесно. Дори на нас, самите родители, ще ни бъде много трудно, невъзможно дори, да обясним на децата ни защо повече няма да тренират любимия си спорт. Няма как да им обясним, че в целта си да бъдете очернен Вие, защото атаката е ясно, че е насочена към Вас, ще пострада клубът. Няма как да им обясним, че от утре няма да бъдат в Спортната зала на града и да тренират волейбол, да се срещат с приятелчетата си“, се казва по-нататък в писмото.

„Личност, която толкова години финансира безрезервно и без никакви облаги спорта и стотици деца, е Човек със Сърце. Надяваме се, че именно в името на бъдещето на нашите деца, на техните мечти, ще продължите. Ще продължите заради тях, заради техните мечти, защото това са децата на Дупница. Да продължите въпреки обидата, която бе нанесена както на вас, така и на цялата волейболна общественост. Ние сме готови да преглътнем. Да, горчилката ще остане, нов името на децата ни сме готови да го направим! Молим Ви, направете го и Вие“, апелират родителите.