Украинската тийнейджърка Ярослава Махучих показа най-доброто представяне за годината в скока на височина с скок от 2,06 м на среща на закрито в Банска Бистрица, Словакия във вторник.

Постижението на украинката е четвъртото най-добро в света, те се изравни със скокове на Стефка Костадинова и Людмила Андонова през 80-те години.

Въпреки близкия резултат на 19-годишното момиче, скоро едва ли някой би надминал доказалия се във времето резултата на Стефка Костадинова. Припомняме, че преди 34 години на първенството в Рим през 1987 г. нашенката постави световния рекорд от 2,09 м, който не е подобрен и до ден днешен.

След като спечели световния шампионат за юноши през 2017 г. и младежката олимпиада на следващата година, Махучих се вписа в листата за възрастни, когато взе сребро зад Мария Ласицкене на световното първенство през 2019 г. в Доха.

Махучих подобри собствения си световен рекорд за юноши, който държеше от Доха на 2.04м. Световният рекорд на закрито от 2,08 м се държи от 4 февруари 2006 г. от шведа Кайса Бергквист.