Трима бивши треньори на мъжкия национален отбор по футбол водят в момента битка за оцеляване във футболния ни елит. 

За първи път в кариерите си треньорите - Красимир Балъков (Септември), Димитър Димитров - Херо (Спартак Варна) и Любослав Пенев (Хебър) са замесени в борбата за оцеляване в България.

Най-опитният от тях Херо пое през зимата Спартак Варна. Тимът беше на дъното, когато Димитров пое отбора и така и не съумя да излезе от 16-то място. Спартак изостава доста от конкурентите си и е на път да изпадне, а само чудо може да спаси тима от участие във Втора лига през следващия сезон. Димитров води националния отбор в периода 1998-1999. В богатата си кариера е бил още наставник на Нефтохимик, Литекс, Левски, Велбъжд, Локомотив Пловдив, Черноморец, Лудогорец, Арда и Берое, а в чужбина е водил отбори от Русия, Казахстан и Саудитска Арабия. В България е шампион с три различни отбора - Литекс, Левски и Лудогорец. Вдигал е и Купата на България с Левски и два пъти печели Купата на Професионалната футболна лига с Нефтохимик. За първи път през кариерата си обаче този сезон той може да изпадне. 

Красимир Балъков пое наскоро Септември, но тимът вече е в зоната на изпадащите. Бала е бил замесен в борба за оцеляване, но в отборите от чужбина, които е водил, а в България до момента не се е стигало да води битка за оставане в групата. В България е бил наставник на Черноморец, Литекс, Етър и ЦСКА 1948. Водил е мъжкия национален отбор по футбол през 2019-а година. В чужбина е бил треньор в Германия, Швейцария и Хърватия. 

Любослав Пенев е с най-големи шансове да оцелее от тримата. Той пое Хебър в ужасна серия на предпоследното място, но тимът записа изключително важни победи и вярва в своето спасение, а в момента отборът е на мястото, което дава право на бараж за оставане в елита. Пенев е водил тимовете на ЦСКА, Литекс, Ботев Пловдив, Царско село и ЦСКА 1948. В чужбина е бил наставник на дубъла на Валенсия. Води националния отбор в периода 2011-2014 и един от малкото задържали се повече от две години начело на България в последните 15 години.