Среща на поколенията на баскетболната Марица ще се проведе утре, 1 юни, от 10.30 часа в Дома на културата „Борис Христов”. На 60-ата годишнина на организирания баскетбол в Марица са поканени всички състезателки от представителните женски отбори на славния пловдивски клуб и на неговия съименик Марица Кършияка. Сред тях са примата Пенка Стоянова, една от най-добрите български баскетболистки за всички времена, олимпийската вицешампионка Ангелина Михайлова, европейските вицешампионки Елена Вутова, Радостина Димитрова, Мариана Манавска, както и трикратните шампионки от първенството на България за жени Дафинка Атанасова, Оля Дукова, Юлия Генкова, Нели Фиткова, Лазарина Ненкова, редица национални състезателки и други популярни имена от славното минало на Марица, като игралата за пловдивския отбор Мариана Иванова, участничка на две световни и четири европейски първенства /два пъти със сребърен медал/, пише bgbasket.com.

Не са забравени и баскетболистки, обличали жълто-синята фланелка и направили по-късно блестяща кариера в други клубове и в националния отбор – Елена Илиева, Нина Хаджиянкова и др. Международните успехи /два европейски финала/ на баскетболната Марица и високите отличия, спечелени от нейни състезателки от олимпийски игри и европейски първенства определят безспорното първо място на този отбор сред всички останали от колективните спортове в Пловдив.

Водеща на програмата ще бъде Цонка Вайсилова, също знаково име на пловдивския и на българския баскетбол, играла в националния отбор при последното олимпийско участие на родния баскетбол през 1988 г. в Сеул. Една от приятните изненади в церемонията ще бъде бивша баскетболистка на Марица и националния отбор, а понастоящем популярна певица с десетки концерти у нас и в чужбина. Коя е тя – ще научим в деня на тържеството! Също тогава ще бъде обявена и друга приятна баскетболна новина.

Събитието е под егидата на Пловдивската община по случай годината на Пловдив като европейска столица на културата. От нейно име заместник-кметът Георги Титюков ще награди с възпоминателни плакети ветерани мъже и жени, написали първите страници от историята на баскетбола в Марица в края на 50-те години от миналия век.