Освен БФС от миналата седмица и Българската федерация по вдигане на тежести е с нов президент, а това е бившият национал и трикратен световен и трикратен европейски шамипон Антон Коджабашев. 

Още преди да е стъпил в длъжност обаче той вече се изправя пред огромен проблем, който може да коства много не само на българските щанги, но и на българския спорт като цяло. 

Именно на Извънредното общо събрание, на което беше избран Коджабашев стана ясно, че има сериозен риск България да остане без щангисти на предстоящата Олимпиада в Париж през лятото. 

Още по-лошото е, че тук не става въпрос за скандал с допинг или нещо подобно, а по-скоро дори удар по България. 

Причината за това притеснение е, че европейската и световната федерация в този спорт са получили сигнал от участници на континенталния шампионат в София за сериозно нарушение. По време на състезанието е бил забелязан двукратният сребърен медалист от световно първенство и сребърен медалист от олимпийски игри в Сидни Алан Цагаев. Той е бил редом до националите ни и Иван Иванов по време на спортния форум, а това е нарушение на доживотната му забрана да се занимава с този спорт.

От старото ръководство на българската федерация с президент Маджид обявиха, че не е издавана акредитация на Цагаев, но той е бил заснет от други участници и е пратена жалба. Бившият президент на БФВТ Ариф Маджид заяви, че има реална опасност България да получи забрана за участие на големи първенства, включително и олимпиадата в Париж. Все още няма становище от международните централи по така възникналия казус.

Бившият президент на БФВТ Ариф Маджид заяви, че родната федерация е подала жалба до европейските и световни федерации относно този казус и чака решение. 

Най-вероятно решението ще дойде на 30 март по време на конгреса на Международната федерация. Той ще бъде преди Световната купа в Пукет, което ще е и последната олимпийска квалификация. 

Така заради поредното безумие в родните щанги може да се стигне до това България да няма представители на Олимпиадата в Париж, където със сигурност най-голям фаворит за златното отличие като цяло от всички български спортист е феноменът Карлос Насар. 

Феноменът Карлос Насар, който чупи рекорди за България и не иска и да чуе за милионите на арабските страниНай-добрият ни щангист е и единственият български спортист, който е абсолютен фаворит за олимпийска титла в Париж

Припомняме, че драмите с федерацията продължават с години. Покрай последното ръковдство начело с вече бившият президент Ариф Маджид имаше изгледи те да приключат, но се появиха нови проблеми. 

Оказа се, че щангистите не са взимали заплати в месеците преди Европейското първенство в София, на което завоюваха 4 европейски титли. Това обаче не беше всичко, след като преди първенството синът на треньора на националния отбор - Иван Иванов беше задържан заради искане на подкуп от Ариф Маджид именно за организирането на шампионата. 

Някои от щангистите застанаха твърдо против Иванов и Маджид, а сега щангите вече имат и нов президент в лицето на Антон Коджабашев. 

Така по всичко изглежда, че България отново ще трепери до последно дали ще има представители в Париж, а най-тъжното е, че ако отборът ни не е пълен ще изгубим доста шансове за медали. Това обаче няма да е първият път, в който щангистите не участват на Олимпиада, а след 2004г. положението е плачевно. Заради допинг скандал България беше наказана и не участва на Олимпиадата през 2008г. и 2016г. Между тези Олимпиада имахме ограничения от само двама състезатели през 2012г. и 2021г. През 2012г. Милка Манева спечели последния медал в щангите ни на Олимпиадата, след като спечели сребро. Любопитно е, че Манева спечели отличието 4 години по-късно, когато след допинг скандал бяха уличени първата, третата и четвъртата в крайното класиране. 

На миналата Олимпиада в Токио отново заради наказанията имахме само двама наши представители - Божидар Андреев и Христо Христов. Двамата бяха много близо до медал, а Христов беше и сериозно ощетен, след като направи успешен опит, но съдиите видяха фаул. 

Най-вероятно обаче дори и да участваме на игрите е много вероятно България отново да няма право да използва пълен състав. 

Има риск България да остане без щангисти на Олимпиадата в Париж

Антон Коджабашев е новият президент на българските щанги

Напук на скандалите и безпаричието - България с четири европейски титли в щангите и абсолютен шампионКарлос Насар стана номер 1 на Европейското по всички показатели