Снощи в пловдивския Централен клуб на пенсионера завърши 16-ият ежемесечен международен шахфестивал „Първи уикенд”, организиран от шахклуб „Спартак” (Пловдив). Състезанието е утвърдено от всички български шахфедерации, валидно е за международен стандартен рейтинг, национален български рейтинг и е първи етап от Държавните индивидуални първенства за аматьори в 4 категории и от Училищната национална индивидуална купа в 7 категории, чиито финал е на осми декември.

В „А” група за силни аматьори първия приз от 300 лева грабна Валентин Каменов от Враца, следван от спартаклиите Валерий Петров и Николай Вишев, а в „Б” група – Стефан Томиславов (ШК „Спартак”), следван от Борислав Бохосян (Ямбол) и Георги Иванов (ШК „Спартак”). Победителят в „Б” група получи право да играе в следващата „А” група.

Надпреварата при децата спечели Максим Мусеров (ШК „Пловдив”), следван от Фюриън Капитански (Великобритания) и Владимир Пидакев от Пловдив. В отделните категории при момчетата победиха М. Мусеров и Радомир Ангелов от Пловдив (11-годишни), Ф. Капитански и Валентин Уручев от Пловдив (9-годишни), Вл. Пидакев (7-годишни), а при момичетата – Петя Бегова от Пловдив. Любителят Андон Андонов връчи специални награди на Ф. Капитански и на Дария Григорова от ШК „Енергия” (Добрич).

По ежемесечна традиция, в събота вечерта президентът на БФШ Атанас Куртенков даде лек банкет за желаещите шахисти, на който се обсъдиха всички въпроси, поставени от тях.

17-ият шахфестивал „Първи уикенд” ще бъде на 4-и и 5-и май.