Академик Пд представи новата си структура на специална пресконференция днес. Припомняме, че пловдивският баскетболен клуб има нов заместник-председател в лицето на Александър Камарашки, който ще отговаря за маркетинга и финансите, както и нов старши треньор - Йордан Янков. Прекратилият активната си кариера Александър Груев ще му бъде помощник-треньор и това е новината от днес. Доскорошният старши треньор на мъжкия отбор Асен Николов ще изпълнява може би най-отговорната позиция в организацията – главен треньор на детско-юношеската школа. Той подписа дългосрочен договор и ще съсредоточи усилията си в изграждането на модерна методика в Пловдив, следвайки насоките на БФБ за работа с подрастващи. Тина Димитрова продължава работата си като спортен директор на Академик Пд. Целта ни е да развиваме клуба, ще работим като един екип за благото на Академик, ще разчитаме на тази сплав от опит и младост в ръководството, която сме събрали, заяви Тина Димитрова. Ето какво казаха и останалите основни действащи лица в клуба:

Васил Врачев, председател:

Продължаваме да опитваме да развиваме клуба в положителна посока, привличайки нови лица. Надявам се да бъдем в тройката на България при подрастващите, а мъжкият отбор да не отстъпва от качеството, което изгради в последните години. С Асен Николов се познаваме от 20 години и мога да кажа, че е свършил най-много работа. Важно е да работим в екип, никой не е повишен или понижем. Имаме много деца и трябва да им обърнем внимание, затова решихме да наблегнем повече на школата. Всички ще си казват мнението, на мен също ми се правят забележки, когато не съм свършил нещо. Няма място за сръдни, знаем се с тези хора отдавна и можем да работим заедно. Бюджетът ще бъде същият, надявам се с помощта на г-н Камарашки да намерим нови спонсори, защото разходите се вдигат всяка година. Остава мечтата ми да направим отбор в А група, който да даде възможност за по-добър преход на юношите към мъжкия баскетбол. Искахме Балканската лига да се прекрати и да бъдем обявени за шампиони, след като спечелихме редовния сезон, но ръководството на Лигата реши да има финали през септември. Ще ги изиграем. За школата искаме да направим хубава селекция в детската възраст. Искаме да оставим следа в тази насока и смятам, че сме близо да го постигнем. Винаги сме участвали с над 10 отбора, включително при най-малките от 1 до 4 клас. Трябва ни обаче поне още една зала. Има одобрено петно на гърба на залата към Спортното училище и отделена минимална сума за проект. Важно е да имаме собствена зала за тренировки. Няма как да вкараме 10 отбора да тренират в рамките на 3-4 часа на едно място. Не е нормално да имаме толкова деца и мъжки отбор и да се молим наляво надясно къде да играем.

Александър Камарашки - заместник председател:

Радвам се да стана част от тази организация, израснал съм с баскетбола и исках да работя в него. Има много потенциал в Пловдив за този спорт, желаем да се борим за челни места в класирането, а защо не и за участие в евротурнирите занапред.

Йордан Янков - старши треньор:

Благодаря за доверието. Основната ни цел е да има повече хора в залата и повече деца да играят баскетбол. Надявам се да можем да развиваме подрастващите от школата, с които някой ден да се гордеем. Поканил съм и треньора в школата Йордан Иванов да помага и на мъжкия отбор винаги когато има възможност. Вече имам добър стаж в НБЛ като помощник на известни специалисти. Вероятно ще правя грешки, но именно затова ще разчитам на всички хора около мен. Ще опитаме да изградим ядро от български състезатели, като ще разчитаме и на момчета от школата. Ще допълним състава и с чужденци. Васил Бачев остава, водим преговори с Мартин Сотиров и Адриян Секулов, нашето желание е да ги задържим. Около тях ще градим ядрото на отбора.

Александър Груев - помощник треньор:

Благодаря на ръководството за доверието и за това, че ми дава шанс да остана в баскетбола. Над 20 години съм на игрището и беше естествено да продължа да предавам опита си. Ще направя всичко възможно да помогна на младите.

Асен Николов - главен треньор на школата:

Вършил съм си работата старателно и с големи сантименти към клуба. Ще се опитам да помогна на останалите треньори в школата и особено на Данчо Иванов, тъй като той е бъдещето на клуба. Почти сигурно през септември той ще гостува и ще премине стаж в голям европейски клуб, участник в Евролигата.