Проектът за европейска Суперлига е пред тотален провал.  Шестте английски тима се оттеглиха от проекта.  След като Манчестър Сити пръв обяви, че се оттегля от Суперлигата, това в рамките на броени минути сториха и останалите пет английски клуба - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси и Тотнъм. 

От ръководството на новосформираната Суперлига излязоха с официално изявление след новината за оттеглянето. В общата позиция на останалите клубове се изтъква, че представителите на Премиър лийг са били принудени да напуснат под външен натиск. В становището също така се подчертава, че планът за реформа в европейския футбол и евентуалното създаване на нов турнир ще бъде преосмислен.

"Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това, всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд "Солидарност".

Независимо от оттеглянето на английските клубове, които бяха принудени да вземат това решение под външен натиск, ние сме уверени, че предложението ни напълно съответства на законите в Европа, което беше потвърдено от днешното съдебно решение за защита на Суперлигата от действията на трети лица.

Предвид обстоятелствата, ще предприемем съответните адекватни стъпки за трансформиране на проекта с ясната идея да предложим на феновете най-доброто възможно изживяване и в същото време да осигурим по-високи приходи за цялата футболна общност", се казва в изявлението.