Пламена Миткова се представи силно във финална в скока на дължина при жените на Европейското първенство по лека атлетика в Рим (Италия) и постави нов личен рекорд от 6.80 метра при втория си опит. Българката се класира на седмо място и остана само на два сантиметра от шестата Аник Келин.

Това беше най-силния резултат на българка в скока на дължина през XXI в. 

Също така световната шампионка за девойки до 20 години от Кали 2022 и Атлетка №1 на България за 2023 година записа най-добро представяне на състезател, класирал се на седмо място в дисциплината, като до този момент то се равняваше на приземяване на 6.77 метра.

За втори пореден път тя успя да подобри личния си рекорд, след като в квалификациите се приземи на 6.71 метра.

Миткова започна много лошо и при първия си опит записа фаул, но веднага след това демонстрира страхотна воля, която не само я нареди сред първите три във временното класиране, но и успя да подобри личния си рекорд с приземяване на 6.80 метра.

За съжаление, в третия опит отново показа колебания и направи фаул, но отново показа, че може да се вдигне въпреки трудностите и при четвъртия си скок се приземи на 6.62 метра.

Петият и шестият опит също бяха неуспешни, правейки фаулове и в двата скока, но българската състезателка остави много добри впечатления с цялостното си представяне и показа, че тепърва ѝ предстоят големи победи.

Победител в дисциплината стана Малайка Михамбо, която скочи на 7.22 метра, като германката бе най-добра и в квалификациите. Среброто отиде при представителката на домакините Лариса Япичино, която записа резултат от 6.94, а само три сантиметра по-малко имаха третата и четвъртата - Агате де Суса (Португалия) и Микаела Асани (Германия). Петата Хилари Кпатча от Франция стана единствената, която не направи фаул в нито един от шестте си опита.