Остават само две седмици до Олимпиадата, а за лекоатлетката Пламена Миткова игрите определено ще бъдат много специални, защото тя ще дебютира на Олимпийски игри, а освен това тя стана и единствената българска атлетка, която покри норматива за игрите, а останалите наши представители се класираха по ранкинг. 

Пламена Миткова е родена в Пловдив на 18 септември 2004г. и започва първоначално да тренира художествена гимнастика, но сменя спорта и се насочва към леката атлетика, където се превръща в една от най-успешните на атлетки в последните години.

Миткова е състезател на СКЛА Локомотив Пловдив, а нейн личен треньор е Ивайло Русенов.

Още ненавършила 20 години Пламена ще дебютира на Олимпийски игри, а безспорно тя е най-успешният български атлет в последните години. 

В интервю пред TrafficNews преди три години Пламена заяви, че мечтата и е да участва на Олимпийските игри в Париж през 2024г. и тя го постигна. 

Пламена Миткова още с първите си големи успехи показа, че може да направи нещо голямо. Тя е многократна шампионка в България в скок дължина във всички възрасти. 

През 2021-ра Миткова става двойна балканска шампионка до 18 години в скок дължина с 6.29 м. и на троен скок с 13.19 м. 

През 2022-ра година пловдивчанката стана световна шампионка до 20 години по лека атлетика в скока на дължина с резултат 6.66 м. 

През 2023-та година Пламена завърши втора на Европейското първенство до 20 г. с 6.54 м. 

През 2024-та година Пламена Миткова стана балканска шампионка за жени с 6.50 м. Тя дебютира на Европейско първенство за жени в Рим, където премина квалификациите и се класира за финала. Във финала тя завърши на седмото място с резултат от 6.80 м.

През тази година Пламена записа и страхотен резултат от 6.97 м. на състезание във Велико Търново. С него тя покри норматива за Олимпийските игри в Париж и се превърна в единствената ни атлетка, която покри норматив, а останалите се класираха чрез ранкинг. Резултатът стана и четвъртият най-добър в света за сезона и вторият най-добър за България в историята, а върховото постижение от 7 м. и пловдивчанката определено ще го атакува. 

Малко преди Олимпиадата на Диамантената лига в Париж Пламена Миткова дебютира в турнира и завърши втора. 

Пламена отива в Париж с ясна цел да се забавлява и да се представи добре, но не гони на всяка цена 7-те метра, защото това определено е нещо, което не трябва да е цел, когато си на дебют на Олимпиада. Ако обаче успее да ги направи определено тя може да постигне нещо наистина много голямо още в дебюта си.

Пламена беше избрана две поредни години за атлет номер 1 на България за 2022-ра година и за изминалата 2023-та година. 

В Париж Пламена ще скача на 6 август в квалификациите, а на 8 август е финалът. 

ПЛАМЕНА МИТКОВА 

Дисциплина: скок дължина

Родена: 18 септември 2004 г. в Пловдив

Клуб: Локомотив (Пловдив)

Треньор: Ивайло Русенов

Успехи:

ЕП - 7 място в Рим 2024г.

СП - 1 място в Кали 2022г. до 20 години

ОИ - дебют в Париж 2024г.

Диамантена лига - второ място Париж 2024г. 

Балкански шампионат - 1 място в Измир 2024г.

Атлет № 1 на България за 2022 г. и 2023г.

Миткова в Париж 2024:

6 август серии скок дължина

8 август финал скок дължина 

Пловдивчаните на Олимпиадата: Пламена Миткова: Искам да се насладя на дебюта ми на игритеПловдивчанката ще дебютира на Олимпийските игри със страхотен резултат, който направи преди седмица