Пловдив е на прага на домакинство на първо голямо международно първенство след пандемията от коронавирус. От 11 до 15 ноември градът ще бъде домакин на европейското по колоездене на писта за мъже и жени, което ще се проведе в Колодрума. То е от най-високата категория "елит" и ще събере над 300 от най-добрите състезатели от над 35 държави на Стария континент. Те ще се състезават в 12 дисциплини. На инспекция в Колодрума тази сутрин бе Владимирос Петсас – координатор "Събития" към Международната колоездачна федерация. Той беше посрещнат от кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам. кмета по спорта Георги Титюков и председателя на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов. За престижния шампионат са кандидатствали още Апелдорм /Холандия/, Минск /Беларус/, Прушков /Полша/.

При липса на олимпиада тази година, очакваме наистина най-силните. Прогнозите ми са, че ще има световни рекорди, заяви председателят на родната федерация Драгомир Кузов. Такаво уникално съоръжение няма дори в Германия. Редица велосипедни нации със световни шампиони нямат колодруми. В Италия в Монтекяри падна покрива на колодрума, Норвегия няма, в Дания има, но за любители - състезателите се готвят навън. Амбицията ми е да привлечем тези нации да се готвят тук, а не да ходят в Майорка, допълни той. Припомняме, че румънският национален отбор и в момента за пореден път води подготовката си в Колодрума, а Румъния два пъти провежда националните си първенства в Пловдив. Колодрума е бил домакин на Балканиада, но за пръв път ще посрещне състезание от такъв висок ранг.

Изборът е почти направен, остава да извършим някакви технически доуточнения, свързани с телевизионното излъчване, защото шампионатът ще се предава директно и на запис по Евроспорт, каза Владимирос Петсас. Идеята ми е да превърнем този колодрум във визитната картичка на Пловдив. Все пак в пистовото колоездене се раздават 22 олимпийски медала, каза още Драгомир Кузов.