Драмата около руската фигуристка Камила Валиева продължава. 15-годишната Валиева, която се превърна в първата жена, изпълнила успешно четворни скокове по време на олимпийски игри остава да се състезава на игрите, но все още съществува голям въпрос дали златните медали на Русия в отборната надпревара във фигурното пързаляне няма да бъдат отнети. Скандалът с Валиева забави награждаването в отборната надпревара, което още не е извършено. 

Сега предстои отваряне на “Б" пробата на Камила Валиева, взета преди Олимпийските игри в Пекин, обявиха от Международният олимпийски комитет.

15-годишната Валиева беше тествана на националния шампионат на 25 декември, но положителният тест за забранено лекарство за ангина беше разкрит чак на 8 февруари, след като тя вече участва на Игрите в Пекин.

Решението на CAS да позволи на Валиева да се състезава с мотива, че запазването на временното отстраняване ще й причини непоправими щети, предизвика възмущение от спортисти и официални лица по целия свят.

"Тези дни бяха много трудни за мен. Сякаш не ми останаха повече емоции. Щастлива съм, но в същото време съм емоционално уморена. Седях там в продължение на 7 часа. Имахме само една 20-минутна почивка. Стоях и гледах. Беше много трудно, но очевидно това е един от моментите, които трябва да преодолея", бяха първите думи на фигуристката след скандала.

Кратката програма при жените във фигурното пързаляне ще се проведе днес по обяд българско време, а волната - на 17 февруари.

Ако влезе в тройката обаче няма да има награждаване и в индивидуалната надпревара, защото ще се изчака окончателното решение от МОК дали медалите на Валиева ще бъдат отнети. По тази причина се бави и награждаването в отборната надпревара.