Вторият тенис турнир от Големия шлем за годината "Ролан Гарос", който трябваше да се проведе от 24 май до 7 юни, бе отложен поради пандемията от коронавирус. Организаторите съобщиха, че планират да проведат надпреварата от 20 септември до 4 октомври тази година. Датите съвпадат с най-големия турнир по тенис в България "София Оупън", който трябва да се проведе между 28 септември и 4 октомври и на него вече заяви участието си първата ни ракета Григор Димитров.

Целият професионален тенис в момента е спрян поне до 20 април. Има голяма вероятност целият сезон на клей да не се проведе, тъй като през май са турнирите от сериите Мастърс в Мадрид и Рим, а Италия и Испания са най-засегнатите от вируса държави в Европа.

Ако плановете се осъществят и "Ролан Гарос" започне на 20 септември, това е една седмица след завършването на US Open, който по принцип трябвада завърши на 13 септември. Подобно развитие ще се отрази на целия календар в тениса, а турнирът в София може да се окаже потърпевш.

Организаторите на Откритото първенство на Франция обявиха, че решението е взето с цел предпазване на здравето на хората. "Въпреки че никой не може да предвиди каква ще е ситуацията на 18-и май, сегашните мерки правят невъзможно продължаването на нашата подготовка за турнира и няма да може да организираме турнира на предварително планираните дати", заявиха от Френската тенис федерация, цитирани от sportal.bg.

"За да действаме отговорно и да предпазим здравето на служителите и доставчиците повреме на периода на организация, Френската тенис федерация избра единствената опция, окято ще им позволи да запазят изданието на турнира за 2020 г., докато се присъединява в битката с COVID-19", се допълва в съобщението.