Борислава Христова и Александър Везенков отново бяха избрани за най-добри баскетболист и баскетболистка в Анкетата за Най-добри баскетболисти за 2021 г., организирана от БФБаскетбол сред журналисти и треньори. Двамата бяха предпочетени с почти 100% от гласовете.

Треньор номер 1 на изминалата година е селекционерът на националния отбор за мъже Росен Барчовски. Както е известно той изведе тима на България до класиране за финалите на ЕвроБаскет 2022 с две победи над Латвия в решаващите мачове.

Най-добър баскетболист в родните първенства през 2021 г. е Павлин Иванов от Рилски спортист. Гардът на самоковци бе предпочетен и във вота на феновете, който за пръв път бе проведен онлайн у нас. Иванов бе в основата на първото място през редовния сезон за Рилски спортист и във финалите за efbet Купа на България, спечелена от отбора му, а също така показа класа и в мачовете в турнира за купата на ФИБА и с екипа на националния отбор.

Жаклин Златанова от Берое пък бе избрана за най-добра баскетболистка, играеща в България. Центърът бе сред най-добрите за старозагорки“ при триумфа им в турнира за Купата на България, Държавното първенство и Адриатическата лига, а също така бе сред най-стабилните състезателки в състава на България в квалификациите за ЕвроБаскет.

Центърът на националния отбор и Естудиантес Емил Стоилов бе избран за Най-добър млад баскетболист на 2021 г. (родени през 2002 г. и след това). При момичетата за носител на този приз бе определена Яна Карамфилова.

Всички призьори ще получат наградите си на специално събитие по-късно през годината, обявиха от федерацията.