Световната шампионка в скока на дължина при девойките Пламена Миткова получи наградата си за Атлет номер 1 на България за 2022 година в анкетата на списание “Атлетика“.

Пловдивчанката получи наградата заедно с треньора си Ивайло Русенов на специална церемония в София. 
 
Пламена изпревари Милица Мирчева и Божидар Саръбоюков в класацията. 
 
Миткова спечели световната титла по лека атлетика до 20 години, след като скочи 6.30м. на скок дължина.

На специалната церемония бяха наградени също медалистите от Европейския младежки олимпийски фестивал Елена Аргирова, Ирен Саръбоюкова и Боян Хаджитодоров, както и шампионите в “А1 - атлетика за младежи” за 2022 г. Васил Антонов (Радуканови - Видин) и Анна-Мария Петкова (Атлетик - Хасково).

Награди имаше също и за треньорите на най-добре представилите се млади атлети през 2022 г. на големите форуми - Красен Цонев, Димитър Карамфилов, Стойко Цонов, Лиляна Видева и Красимир Аргиров.

“Равносметката е, че се справихме много добре и мислим да продължим по същия начин със същите планове, а може би малко ще ги подобрим естествено. За тази цел ще се вдигнат и тренировките. Смятам, че ако съм здрава, ще постигнем успехи. Имам амбиции за Европейското първенство със сигурност. Не само аз, но и треньорът ми също. Готвим се за състезания при жените. Ще участвам на турнири през месец февруари. Ако всичко е наред, а и при малко късмет, и се класирам по ранглиста или норматив, ще участвам. Тази неделя ще бягам 200 метра, но за скока другата седмица на националното първенство при старшата възраст“, заяви Миткова. 

“В Пловдив освен, че се подобриха условията и имаше ремонт, нашият отбор е много сплотен и си помагаме, а това допринася за успехите. Искам да се представя добре на Европейското първенство за мъже и жени, така и лятото на последното ми голямо състезание при девойките. Тепърва ще има повече очаквания. Времето ще покаже колко далече мога да стигна. Със сигурност всяка година трябва да се започва по-надъхано и с по-голяма увереност. Надявам се тази година да е още по-успешна“, каза Пламена Миткова.

“Правя всичко възможно да има надграждане. Мисля, че и децата са достатъчно мотивирани да се случи това нещо. Само да сме живи и здрави и мисля, че ще се получат доста хубави неща тази година“, каза още Ивайло Русенов.

“Планирал съм участие през зимата на няколко от комерсиалните турнири за жени вече и също е планирано и участие на Европейското първенство за жени. В момента имаме потвърждение само аз един турнир в Гьотеборг на 2 февруари. Очакваме днес или утре потвърждение за още два. Живот и здраве в неделя ще бяга 200 метра и следващата седмица вече предстои участие на националния шампионат вече в скока на дължина. При мен целите винаги са много високи и децата го знаят. Единствено искам лични резултати от тях. Постигнат ли личен резултат на голямото първенство, аз съм много доволен“, заяви Русенов.