Срещата между българския шампион Марица (Пловдив) и един от титулуваните руски и европейски отбори в женския клубен волейбол Уралочка-НТМК (Екатеринбург), спечелена драматично от нашите с 3:2, е най-посетеният мач Шампионската лига в шестата последна седмица на груповата фаза на турнира, според данни на сайта на Европейската конфедерация по волейбол ЦЕВ.

Двубоят е бил изгледан от 4450 зрители, според ЦЕВ. С тази среща Марица подобри рекорда си за най-гледана среща в историята си – досегашният рекорд беше 3800 зрители на двубоя с Визура (Рума, Сърбия). Това е и най-гледаният мач на български женски волейболен отбор в европейските клубни турнири. Марица – Уралочка се нарежда на шесто място по най-посетени двубои този сезон в груповата фаза на Шампионската лига.

Предните два домакински мача на Марица също влизаха в класациите за най-посетена среща. Марица – Динамо (Москва, Русия) и Марица – РК Кан (Кан, Франция) бяха вторите най-посетени двубои съответно за втората и петата седмица от груповата фаза на Шампионска лига.

ВК Марица (Пловдив) благодари на страхотната публика, която подкрепи за пореден път отбора. От ръководството на клуба са подготвили и още изненади за своите фенове за предстоящите мачове от
плейофите в Националната волейболна лига.

Волейболистката на Марица (Пловдив) Христина Вучкова оглави крайната индивидуална класация за най-ефикасен изпълнител на начални удари в груповата фаза на Шампионската лига. В трите си изиграни мача центърът на Жълто-сините изпълни 44 сервиса, при което постигна осем аса и допусна четири грешки, което и носи коефициент на ефикасност от 9.09%, най-висок измежду всички състезателки в лигата.

В класацията по абсолютен брой асове, имената на две маричанки личат в челната десетка, като капитанката Лора Китипова е шеста с девет директни точки от сервис, а Христина Вучкова е седма с осем.

Вучкова показва и висока ефикасност в нападение. В ранглистата по този показател тя е на пето място с коефициент на ефикасност от 48.72%, който се определя от това, че при 39-те си атаки тя е направила 19 точки и нито една грешка, като нито веднъж и блокадата на противника не е отбелязала точка.

Либерото на Марица Жана Тодорова намира място в топ 10 и на двете класации за посрещане. Тя е пета по ефикасност в обработването на противниковите начални удари с коефициент от 27.27%, изчислен на базата на 45 перфектни посрещания срещу само шест грешки и три прехвърлени топки при общо 132 обработени сервиса. При по-простата формула, която не отчита грешките и прехвърлените топки, Тодорова е осма с 34.09% перфектно посрещане. За съжаление, в състезанията под егидата на ЦЕВ не се правят класации за защита, която е най-силният елемент в играта на пловдивското либеро.

Страхотна Марица с трета поредна победа в Шампионската лига!Жълто-сините сломиха Уралочка с 3:2 в изключителна драма, но това не стигна за класиране напред