Футболният Локомотив и волейболната Марица се включиха в отбелязването на световния ден за децата със синдром на Даун - 21 март. 

ПФК Локомотив уважи откриването на първия по рода си в България клуб за деца със синдром на Даун, който носи името “Всеки може”.

Мартин Паскалев, Емил Янчев и Преслав Боруков отидоха на място и се срещнаха с Надежда Тодорова (основател и изпълнителен директор на фондация Up With Down).

Тримата използваха възможността да отправят специална покана към децата и хората, които посещават клуба – да посетят тренировка или официален мач на Локомотив.

 

Волейболистките и треньорският щаб на Марица (Пловдив) отбелязаха световния ден на хората със синдром на Даун за втора поредна година.

Тимът показа своята подкрепа към слънчевите деца. Преди финалните плейофи за титлата в НВЛ срещу ЦСКА (София) волейболистките и треньорският щаб си сложиха шарени чорапи.

21 март е отбелязан като международен ден на хората със синдром на Даун за първи път през 2006 г. В България се отбелязва от 2009 г. Датата не е избрана случайно, тя е символ на характера на синдрома – 3 (вместо 2) копия на 21-ата хромозомна двойка. Хората със синдром на Даун често са наричани „слънчеви“, заради традиционно обичливия си и спокоен нрав.