През този уикенд ще се играе едно най-лютите дербита в българския футбол между Ботев(Пд) и Левски. Двата отбора са имали страхотни мачове помежду си през годините. Най-голямата загуба Левски претърпява в София на стадион „Васил Левски“ на 8 юни 1962 година именно от Ботев(Пд) с 6:1. Сега обаче мачът между двата непримирими съперника е в Пловдив на стадиона в квартал Коматево. Sportonline.bg връща спомените към един от най-драматичните мачове играни между двата отбора в Пловдив. Годината 1967-а, когато Ботев става шампион на България за втори и последен засега път след 1929 година.

 

Двубоят между „канарите“ и Левски е от пролетния дял на шампионата през сезон 1966/1967. Срещата е в 22-ия кръг от „А“ група и се играе на 16 април. В предишния 21-и кръг на стадион „Народна Армия“ през 30 000 зрители в мач, игран от 10 часа сутринт,а ЦСКА пада от Ботев(Пд) с 3:1 след два гола на Динко Дерменджиев-Чико и един Георги Попов-Тумби. За „армейците“ Димитър Пенев играе с превързана глава и успява да отбележи в края на мача почетно попадение. След като през есента Ботев е бил Левски в София с 2:1 е дал огромна заявка за първото място. Между другото ЦСКА по това време е все още действащ шампион и невероятен отбор, който няколко дни по-късно стига до първия си полуфинал за Купата на европейските шампиони срещу Интер.  Славия също играе на полуфинал за Купата на купите с Глазгоу Рейнджърс. По това време българския клубен футбол е на невероятно ниво.
Драмата в срещата между Ботев и Левски играна на клубния стадион „Христо Ботев“ пред 45 000 зрители е известен като мачът с „лимонадения гол“. За важния сблъсък Ботев Пд е лишен от най-добрия си играч през сезона – крилото Георги Попов- Тумби. Левски пък от своя страна започва с подсилена защита и след като Гунди отбелязва ранен гол „сините“ се затварят в собствената си половина. През втората част Ботев Пловдив упражнява невероятен натиск. Барикадираните левскари се издънват чак в последните минути. Грешка в отбраната им води до ъглов удар. При изпълнението му най-съобразителен е капитанът Райно Стойнов, който промушва топката сред мелето от тела на голлинията. Страничният рефер Александър Щерев обявява гол и се затичва към центъра, но пък главният арбитър Атанас Ставрев се бави с отсъждането, а двата отбора не знаят откъде да подновят играта. Неадекватната му реакция възпламенява и без това кипящите трибуни на стадион „Христо Ботев“, наричан още Голямата къща.

Към терена политат стотици лимонадени бутилки, заради които Ботев Пловдив в последствие е наказан с лишаване от домакинство като трябва да играе срещите с в Пазарджик. В крайна сметка голът е зачетен и мачът завършва наравно. За протокола е нужно да се отбележи, че подобно наказание „сполетява“ и Герена след грозни свади на игрището в мача Левски София – Спартак Пловдив. „Гневът” на футболните велможи от федерацията запраща левскарите да изтърпяват „наказанието“ си на неутралния (!!!) терен на Националния стадион в столицата. След 22 кръга ситуацията в класирането е следната – Ботев Пловдив е първи с 29 точки, 32-16 голова разлика, втори е тимът на Славия с 28 т., а на трета позиция остава Левски София с 26 точки. В крайна сметка за 1967 година шампион става Ботев(Пловдив).

 

 

Ст.Христо Ботев“ – 45000 зрители
Ботев(Пд) – Левски 1:1
0:1 Георги Аспарухов(9), 1:1 Райно Стойнов (90)
Съдия:Атанас Ставрев(Варна)

Ботев(Пд):Михаил Карушков, Ненко Георгиев, Райно Стойнов, Виден Апостолов, Иван Глухчев, Задума, Кючуков, Динко Дерменджиев – Чико, Добрин Ненов, Атанасов, Мики Костадинов.

Левски: Бисер Михайлов, Стоичко Пешев, Иван Вуцов, Стоянов, Златков, Георгиев, Цветан Веселинов-Меци, Симеон Николов, Георги Аспарухов-Гунди (78-Иван Вутов), Христо Илиев-Патрата, Янко Кирилов.