Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко (Укр) ще защитава за 18-и път своята корона тази вечер в легендарната зала Медисън Скуеър Гардън.

Украинската звезда ще се бие с поредния непобеден претендент в лицето на Брайън Дженингс (САЩ). Срещата, която е за титлите на WBA, IBF, WBO и IBO, ще бъде излъчена пряко по F+. Мачът ще започне около 6.00 сутринта българско време в неделя.  

С този мач Кличко ще изравни рекорда на американската легенда Джо Луис за най-много мачове за световната титла в тежка категория. Владимир е подгонил още две върхови постижения на Кафявия бомбандировач. Луис има най-много успешни защити от абсолютно всички професионални боксьори в историята – 25. Специалистите изчислиха, че ако продължава в същите темпове с по два мача на година, Кличко ще задмине постижението в началото на 2019-а. В края на 2017-а украинецът ще има възможност да счупи друг рекорд на американеца – за най-дълго поредно притежание на шампионската титла.

В момента Луис е абсолютен лидер със стряскащите 11 години, 8 месеца и 8 дни.   Списъкът на последните претенденти, които се осмелиха да предизвикат Кличко, е впечатляващ. Сред тях е и българинът Кубрат Пулев, който беше нокаутиран в петия рунд на 15 ноември на галавечер в Хамбург. Боксовите анализатори отбелязаха, че софиянецът е един от малкото претенденти, който се е хвърлил доста агресивно и смело срещу украинеца и дори е успял да пласира добри попадения. За сравнение в двубоя през април миналата година срещу Алекс Лиапай Кличко е получил един единствен по-здрав удар за 15 минути на ринга.  

Със своите 63 победи (53 с нокаут) и 3 загуби Владимир ще има огромно предимство по отношение на опита. Вече 19 години той показва своята класа из всички световни рингове. Това ще бъде неговото първо завръщане в САЩ от 2008-а, когато се боксира в обединителен мач със Султан Ибрахимов (Рус).  

„Искам да направя един забавен мач за феновете. Познавам добре играта на Дженингс. Тук съм, за да победя”, коментира в дните преди двубоя Владимир Кличко.   Какво ще покаже между въжетата Брайънт Дженингс (19 победи, 10 с нокаут)? Американецът започва да се занимава с бокс едва преди седем години, а само преди пет прави своя професионален дебют. В списъка с неговите жертви има само три сериозни имена – Сергей Ляхович, Артур Шпилка и Майк Перес. Последният от неговите двубои беше доста оспорван и дори приключи със съдийско решение от 2:1 гласа, като решаващият глас беше 114:113 в полза на американеца.  

„Знам какво представлява подобен мач и съм наясно с моята цел – каза пред журналистите Дженингс. – С всеки мой мач успявам да покажа нещо ново. Проучил съм играта му. Наясно съм, че съм абсолютен аутсайдер, но това ми харесва.”   Дженингс ще има едно единствено предимство. Той е известен като боксьора в тежка категория с най-дългите ръце.Неговите горни крайници са със 7 см по-дълги от тези на Владимир, който е със 7 см по-висок.

На кантара Дженингс удари стрелките на 102.9 кг, докато Кличко демонстрира за пореден път, че обръща внимание на всеки детайл със своите 109,6 кг. За сравнение в предишните си два мача, той беше с по 2 кг повече, но тогава неговите съперници бяха с доста по-сериозно лично тегло. Очевидно, че треньорският щаб на Владимир е наблегнал повече на тичането и бързината на краката по време на тази среща.  

Букмейкърите традиционно определиха Кличко за фаворит с коефициент от 1.07. Ставката за Дженингс стига на места до 11, което е двойно повече от коефициента на Кубрат Пулев преди шест месеца.

Срещата ще бъде много важна за украинеца и в друго отношение. При успех той почти сигурно ще си осигури мечтания двубой за обединението на всичките четири най-престижни професионални пояса. Никой не е правил нещо подобно от времената на Ленъкс Люис. Друг непобеден боксьор Дионтей Уайлдър (САЩ), който държи пояса на Световния боксов съвет, вече изрази готовност за подобна обединителна среща, която може да стане факт в края на годината, но преди това Кличко трябва да прескочи поредното препятствие в своя изключителен боксов път.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg