Коронавирусът промени света през 2020г. Спортът не остана по-назад. Ще Ви покажем как се промени спорта в периода на пандемията, какви са ограниченията, какви са загубите и как се справи спортът по време на пандемията.

Трите месеца без спорт

При първия локдаун между март и май месец спортът спря почти навсякъде. Беларус беше единствената държава, която продължи спорта си. Взеха се тежки решения да бъдат отложени двете най-големи спортни събития за годината – Летните олимпийски игри в Токио и Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе в цели 12 държави. Олимпиадата и Европейското бяха отложени за следващото лято на 2021 г. От времена на Втората световна война не се случвало подобни спортни събития да бъдат отлагани. След един пълен месец без никакви тренировки от страна на спортистите Германия беше първата държава, която позволи тренировките в професионалния спорт. Тя беше последвана от останали от западните страни. Тренировките обаче се провеждаха много странно. В отборните спортове тренираха по максимум двама или трима играчи. Имаше график, който се спазва и така следващите, които идват да тренират да не се засекат със съотборниците си, които тепърва идват. Именно Германия беше първата държава от най-силните футболни първенства, която поднови първенството в средата на месец май. Постепенно почти всички първенства бяха подновени и за първи път от години се играха в необичайни месеци – юни и юли. В някои държави обаче те не бяха подновени – Нидерландия, Шотландия и други. На повечето места баскетболните и волейболните първенства въобще не бяха подновени.

Публиката я няма

Колкото и клиширано да звучи спортът е за публиката. С публиката има атмосфера, създава се наистина един празник и всяко едно спортно събитие без публика се губи емоцията. Едно от първите условия да се поднови спортът беше да няма публика на спортните събития. България беше една от малкото държави, в които позволиха публика. Публика имаше още в Русия, Сърбия, Унгария. Впоследствие България отмени това правило, отново го върна, преди окончателно да забрани публиката по зали и стадиони. Спортът се промени изцяло с липсата на публиката и в момента по време на спортно събитие може да чуете как спортистите си говорят, а треньорите дават своите наставления. В Италия за съвсем кратък период върнаха по 1000 души публика по стадионите, а в Англия в момента има две зони, които са по-малко засегнати от вируса, които допускат публика по 2000 и 4000 зрители.

Новите формати на първенствата и турнирите

Притиснати от времето първенствата и турнирите, които трябваше да завършат до месец август, промениха изцяло формата си. Играеха се междинни кръгове и един отбор имаше по 2 до 3 мача всяка седмица. Стигна се и до историческа промяна във формата на Шампионска лига. Беше взето решение най-големият европейски клубен турнир да завърши, но чрез финална осмица в Португалия. Четвъртфиналите и полуфиналите се играха в една среща на директна елиминация. Както и във финалните турнири на Шампионската лига и Лига Европа така и в другите спортове като волейболна например се стигна до промяна във формата и влизането в т.нар. "балон". Играчи, треньори, съдии се намират в един хотел и нямат право да излизат от хотела, освен до залата или стадиона. Настанени са на отделни етажи в хотела, хранят се по график в различни зали и нямат право да се засичат до самия мач. Появата на балоните засегна и турнирите от Големия шлем – Ролан Гарос и Ю Ес Оупън, мачът за световната титла в тежка категория между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев, а най-любопитно беше в НБА. Там взеха решение балонът да бъде в “Дисниленд” и там да завърши сезонът, а играчите трябваше да бъдат в балона месеци наред.

Липсата на тренировки

Липсата на тренировки също се отрази на спортистите. Те можеха да тренират само в домашна обстановка. Проблемите с контузии се появиха веднага още с подновяването на спорта. Все пак не се стигна до много сериозни травми, а повечето бяха свързани с разтежения.

Отръпването на спонсорите и намаляването на бюджетите

Липсата на публика доведе и до проблеми и за клубовете. Особено западните клубове в Европа и САЩ генерират сериозни приходи от билети. В България то е малко перо от бюджета на отборите, но винаги може да бъде в помощ. По-големият проблем обаче беше свързан с отръпването на спонсори или намаляването на спонсорските договори. Почти всички бизнеси бяха засегнати от коронавируса и дори най-големите клубове бяха принудени да намалят заплатите на спортистите. Намаляха и спонсорствата на индивидуалните спортисти. Трансферите също не бяха много през лятото, а причината естествено беше намаляването на бюджетите. Повечето клубове предпочетоха да взимат играчи под наем с опция за закупуване.

Новите правила при спортни събития

Маските, тестовете и дезинфекцията влязоха и в спорта. Отборите вече не се ръкуват преди началото на срещите, не излизат по залите и стадионите заедно. В повечето от големите първенства се взе решение да се допускат спортисти и служебни лица само с тестове или с документ, който удостоверява, че не сте заразен. Маските станаха задължителни преди и след мачовете. Дезинфекцията е по график по няколко пъти в деня на мача. Очаква се през 2021г. на Олимпиадата и Европейското първенство, които бяха отложени през тази година, да се допускат само хора, които са ваксинирани, а тепърва може би правилата ще станат съвсем други и ще се изисква поне на големите спортни събития да си ваксиниран.

В България

Както вече споменахме все пак българската публика не беше лишен изцяло от това да гледа спортни състезания. Първо отвориха стадионите, а по-късно и залите, а от края на октомври беше решено да няма публика на спортните събития в страната. В Пловдив бяха и първите "балони" в страната. Първо се проведе Европейското първенство по колоездене, а след това Марица прие шест срещи от Шампионската лига в периода 26 – 28 ноември. Състезателите не излизаха от хотелите и бяха настанени на различни етажи. Всички спортисти и служебни лица трябваше да имат отрицателен антигенен тест преди да влезнат в залата. Футболното ни първенство завърши, но баскетболните и волейболните бяха прекратени. Срещите от Втора и Трета лига във футбола също бяха прекратени. Така повечето от спортистите в отборните спортове не бяха играли официални мачове между 5 и 6 месеца. В края на ноември беше въведено и ново правило, което пряко засегна спорта в България. Състезателите под 18 години бяха спрени да тренират и да се състезават. Спирането на тренировките на децата се отрази и на треньорите, като голяма част от треньорите в школите в България се издържат от таксите. Все пак от 22 декември това правило ще отпадне и само картотекираните състезатели под 18 години ще имат право да участват в състезания и да тренират.

Traffic News потърси и мнението на три от пловдивските клубове във футбола, волейбола и баскетбола и как се отрази на тях коронавирусът.

"Никой не очакваше, че ще стане това. Взехме абсолютно всички необходими мерки, които се изискваха от нас. Започнахме да мерим температурите на всички състезатели и служебни лица, които влизат в залата, спазва се дистанция, залите се дезинфекцират. Спазваме всички мерки, които са ни дадени от министерството на здравеопазването. Коренно се промени формата на евротурнирите. Започнаха да се организират турнири в рамките на два-три дни и пътуването на отборите намаляха. С Марица посрещнахме турнир и всички бяха задължени да имат негативни тестове, за да влезнат в залата. Правиха се и бързи антигенни тестове по време на турнира. Отборите бяха настанени на отделни етажи и се храниха в различни зали, не се засичаха освен по време на мач. Адаптираме се към новата ситуация и се надяваме да се върнем към нормалното. Отрази се и на нашите рекламодатели. Голяма част от тях имат намаления в бизнеса, но въпреки всичко правят и невъзможното да помагат. Ситуацията е тегава, но няма да се предаваме и ще се борим", заяви мениджърът на волейболната Марица Борис Халачев.

"Децата под 18 години трябва да тренират, защото по този начин се спира тяхното развитие. Служебните лица влизат с акредитации или трябва да бъдат в списък. Треньорите в школата се издържат основно от таксите и това е голям проблем и затова, защото когато спрат тренировките и те нямат работа и не могат да получават заплата. Ситуацията е много неприятна, не само при нас, но и в целия свят", заяви администраторът на баскетболния Академик Христо Караджов.

"Неприятна ситуация. Много е трудно за един спортист да не тренира. Само за три дни да не тренираш се отразява, а какво остава три месеца. Момчетата поддържаха форма и тренираха от вкъщи. Успяхме да се справим със ситуацията заради силния колектив и запазихме почти целия отбор. Неприятна е ситуацията е за децата, които не тренират. По този начин се спира тяхното развитие. Неприятно е и за треньорите, които реално нямат работа. Вместо момчетата да надграждат те бутат нивото си надолу", заяви администраторът на футболната Марица Йордан Влашки.  

Както цял свят и спортът ще посрещне с надежда новата 2021 година и ще се надява отново публиката да се върне по залите и стадионите в пълен капацитет.