Бонуси, оферти, промоции – срещаме тези понятия непрекъснато, особено в света на все по-разсрастващата се индустрия на онлайн хазарта. Достатъчно е да отворим не повече от 3-4 произволни спортни сайта (не е задължително да са български), за да бъдем “атакувани” в поне единия от тях от реклама на букмейкър. И посланието на банера почти винаги цели да привлече клиенти с обещанието за бонус или промоция, което е често използван похват изобщо в търговията. 

Какво обаче е по-особеното офертите на компаниите за онлайн бетинг? Дори и рекламата да казва “Вземи 100 лева бонус” от букмейкър Х, това не означава, че  съответния оператор раздава пари наляво и надясно. Обикновено предложенията са насочени към потенциални нови потребители, като целят да ги привлекат към съответната платформа с обещанието, че при първия направен депозит към сметката се добавят и допълнителни средства. Но това отново не са реални пари, които могат да се изтеглят, а кредити за игри. Така че “Регистрирай се и вземи бонус до 200 лева” означава да си създадеш профил в системата на даден букмейкър, да внесеш реални средства, на базата на които получаваш процент добавка за игра (обикновено 100% за нови клиенти), като този кредит не е изтегляем, преди да се изпълнят определени условия. 

Могат ли да се теглят печалби, реализирани със средства от бонусите? 

Както вече стана дума, това не са “подарени” пари, а комплимент от компанията, който дава възможност за повече залагания. Едва след като се изпълнят конкретни изисквания, печалбите, реализирани с кредитите от офертата, могат да станат достъпни и в реалната сметка на потребителя. Обикновено това става възможно, след като се извърши “превъртане” на сумата от първоначалния депозит и бонуса. Това означава да се направят залози, използвайки двете пера от баланса, обикновено в троен или петорен размер. Тук вече става ясно, че не е лесно сумата от бонуса да се “конвертира” в реални пари, тъй като, за да стане факт това превъртане, потребителят трябва да направи серия от успешни залози, за да не губи напълно първата си вноска и бонуса към нея, а да продължи да залага със средства от тях. При това за спорт се признават прогнози, при които коефициентът е по-голям от определен праг (може да 1.20, 1.50 или дори по-висок). И условието за превъртане трябва да се изпълни в срок, който обикновено не надвишава 30 дни. 

Има и други възможности, които правят задачата за усвояване на средствата от промоцията по-реално изпълнима. Така например при bet365 регистрация и последващ стартов депозит клиентите отново получават 100-процентово кредитиране на базата на първата вноска. Но принципът на разиграване и усвояване е различен – първо се изиграват реалните пари, а когато те бъдат използвани (независимо дали носят печалби или загуби), се отключват и кредитите за залози. При тях вече няма нужда да се прави превъртане – достатъчно е просто да се използват за залози. Ако са успешни, чистата печалба се добавя към изтегляемия баланс на потребителя. При загубен залог единствено се зачерква използвата сума от кредита за съответната прогноза. Такъв начин на разиграване на средствата от стартовата оферта дава по-добри шансове на потребителите да се възползват реално от предложението на компанията.